2024. május 4., szombat

Újdonságok a mezőgazdaságban

Bácsfeketehegyen tartott képzési napot a Háló alapítvány

A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány által szervezett Vajdasági mikroagrár régiók képzési program keretében Bácsfeketehegyen az egész napos képzésre a Kultúrotthon nagytermében került sor, és négy előadó számolt be a korszerű mezőgazdasági módszerekről. Lálity Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem zentai kihelyezett tagozatának előadója a talajmintavételről és azok elemzéséről tartott előadást, amely során egy előre levett mintát is kielemeztek. Szántó Róbert a digitális, szatellit-vezérlésű mezőgépekről számolt be. Szerbiában ez még gyerekcipőben jár, de egyre több lehetőség van ezeknek a technikáknak a beszerzésére, ami nagy segítséget nyújt pl. a műtrágyázás, a vetés vagy a permetezés során. Mavracsity Márta költséghatékony növényvédelemről és az inváziós fajokról számolt be, Kovács Vilmos pedig a termesztési naplókról és az üzleti tervekről.

Molnár Verona, a Háló programkoordinátorától megtudtuk, hogy idáig 4 előadásra került sor.

– A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány hároméves programjának keretében mezőgazdasági termelőknek szervezünk különböző szakmai előadásokat. Az idén átalakítottuk a programot az eddigiekhez képest: 7 helyszínt választottunk ki 7 témával. Egy-egy településen egy-egy téma kerül feldolgozásra. Azért így szerveztük meg, mert az előadásokra Vajdaság más településeiről is eljöhetnek az érdeklődők. Ez azért is jó, mert Vajdaság különböző településeiről származó termelők tapasztalatot cserélhetnek, és kapcsolatot építhetnek ki egymással. Az előadásokon nem valami régi dologról hallhatnak ismét, hanem újításokról. Leginkább olyan dolgokról, amelyekre számítani lehet az Európai Unió fényében. Tudni kell, hogy az előcsatlakozás útján a lehetőségek száma megnövekszik, ezért versenyképessé kell válni – mondta el Molnár.

A bácsfeketehegyi találkozó témája a termelés hatékonyságának a növelése volt, és a talajmintákról, termelésirányítási rendszerekről, költséghatékonyságról és üzleti tervezésről volt szó. Molnár végezetül arról is beszámolt, hogy a különböző témák iránt változó az érdeklődés, a szőlőtermesztés és a borászat iránt kimondottan nagy volt az érdeklődés, és sokan kíváncsiak a kukoricatermesztéssel kapcsolatos előadásra is.