2024. május 2., csütörtök

Romló kárpátaljai helyzetre kell felkészülni

A magyar kormány mindig a kárpátaljai magyarság mögött áll – mondta Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár

A Kárpátalján folyamatosan romló helyzetre kell felkészülnie a magyar kormánynak, amely mindig a kárpátaljai magyarság mögött áll – mondta az MTI-nek kedden Beregszászon Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Kétnapos kárpátaljai munkalátogatásán Wetzel Tamás elmondta, hogy hétfőn Ungváron találkozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőségével, kedden Munkácson hivatalában kereste fel Majnek Antal római katolikus püspököt, majd Beregszászon Babják Zoltán polgármesterrel és Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyház püspökével folytatott megbeszélést. Hozzátette: „a politikai és egyházi vezetőkkel a kárpátaljai politikai és főként a folyamatosan romló gazdasági helyzetet tekintettük át, amely azonnali intézkedéseket igényel.”

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, „a helyzet folyamatos romlása miatt egyre inkább fel kell készülni egyre rosszabb és rosszabb forgatókönyvekre, mivel olyan mértékű az árak és a közüzemi díjak emelkedése, a fizetőeszköz romlása – az amúgy is alacsony fizetések mellett –, hogy ez akár szociális katasztrófahelyzet kialakulásával is járhat.” „Erre szeretnénk felkészülni, hogy – az eddigi támogatások megtartása mellett – meg tudjuk hozni a megfelelő intézkedéseket, hiszen a magyar kormány mindig a kárpátaljai magyarság mögött áll” – fogalmazott.

Wetzel Tamás azt is elmondta, hogy Magyarország ungvári főkonzulátusán és beregszászi konzulátusán a külképviseletek vezetőivel hatósági és állampolgársági kérdéseket tekintett át.

A helyettes államtitkár Beregszászon felkereste a magyar kormány stratégiai partnerének számító II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, amelynek vezetésével az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit vitatta meg, különös tekintettel az idei, külhoni magyar szakképzés évére.