2024. május 5., vasárnap

Vizsgázott a „kiskétharmad”

A nemmel szavazó Kósa Lajost százezer forinttal bünteti a párt

A keddi nap folyamán először szavaztak kétharmados törvényekről, miután a Fidesz–KDNP a veszprémi választás után elvesztette kétharmados parlamenti többségét. Ezek olyan úgynevezett „kiskétharmados” törvények voltak, amelyeknél elegendő volt a jelenlévő képviselők kétharmadának a szavazata is, így az elfogadásukra az ellenzéki pártok valamelyikének a támogatása nélkül is esély volt. Az egyik törvény – a közigazgatási – átment, a másik viszont elbukott – mivel Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a nem gombot nyomta meg.

Az Országgyűlés kedden 131 igen szavazattal, 65 nem ellenében fogadta el az egyes közigazgatási tárgyú törvények – kétharmados többséget igénylő rendelkezéseket is tartalmazó – módosítását. A parlamenti honlap adatai szerint a szavazástól igazoltan távol volt a jobbikos Apáti István, akinek frakciója további tagjai egyébként nemmel voksoltak.

Az ellenzéki pártok – az MSZP, a DK és az Együtt – ezt követően a Jobbikot azzal vádolták, hogy nem ellenzéki pártként viselkedett, és a passzív támogatásával fogadták el a törvényt.

A másik, nem elfogadott kétharmados törvény esetében a Fidesz-frakció kényszerült magyarázkodásra. Rogán Antal, a párt frakcióvezetője közölte, Kósa Lajos Fidesz-alelnök tévedésből nyomott nemet egy kétharmados voksolásnál, de mivel kötelező szavazás volt a frakcióban, 100 ezer forintos büntetésre számíthat. A Fidesz frakcióvezetője rendkívül felelőtlennek nevezte a keddi parlamenti szavazásoknál tanúsított ellenzéki magatartást, amellyel szerinte veszélybe sodorták egy fontos törvény elfogadását.

Az MTI-nek kedden nyilatkozva azt mondta: szerinte az ellenzék csak azért utasította el az egyes jogállási törvények módosítását, mert annak volt kétharmados része, és ezért presztízskérdésnek tekintették az ügyet. Holott ha megvizsgálták volna az előterjesztés tartalmát, akkor kiderült volna nekik, hogy a javaslat olyan kérdésekről szól, amelyeket többször is számon kértek a kormánytöbbségben. Hangsúlyozta: a kormánypárti frakciók fegyelmezett magatartásának volt köszönhető, hogy a törvény legfontosabb pontjait beiktathatták, ám „az ellenzéki pártok magatartása az egész törvényt veszélybe sodorta”.

A frakcióvezető fontosnak nevezte, hogy egy másik szavazásnál, a közigazgatási tárgyú törvények módosításánál a teljes javaslatot – a feles és a kétharmados részeket egyaránt – sikerült keresztülvinni, mivel az elfogadott jogszabály hozzájárul a bürokrácia csökkentéséhez, valamint ahhoz, hogy az emberek a jövőben egyszerűbben intézhessék majd az ügyeiket.

A jogállási tárgyú törvények említett kétharmados részéhez a kormányoldal nem tudta biztosítani a szükséges többséget. A parlamenti honlap adatai szerint a kormánypártokból Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke nemmel szavazott. Ha az igen gombot nyomta volna meg, meglett volna a kellő többség. Ezzel kapcsolatban Rogán Antal azt mondta: Kósa Lajos hivatalosan is jelezte a parlamentnek, hogy tévedésből nyomta meg a nem gombot a voksoláskor.