2024. május 2., csütörtök
IRÁNI ATOMPROGRAM

Némi haladás Montreux-ben

Valamelyes előrelépést jelezve ért véget szerdán John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter három napos tárgyalása a svájci Montreux-ben. A Teherán vitatott atomprogramjáról szóló egyeztetéseken történt némi előrelépés, ám továbbra is számos probléma vár megoldásra – közölte egy magas rangú amerikai tisztségviselő. Az iráni diplomácia vezetője szintén előrehaladásról beszélt. Arra a kérdésre, hogy haladtak-e az egyeztetésekkel, Zarif így válaszolt: „Igen, de még sok munka van hátra.”

John Kerry és Mohamad Dzsavad Zarif montreux-i tárgyalásaik egyik szünetében (Fotó: Beta/AP)

John Kerry és Mohamad Dzsavad Zarif montreux-i tárgyalásaik egyik szünetében (Fotó: Beta/AP)

Kerry Rijádba utazása előtt kijelentette: „a politizálás és a külső tényezők nem térítik el az Egyesült Államokat a tárgyalásoktól. Senki sem mutatott be életképesebb választási lehetőséget arra, hogy miként akadályozzuk meg Iránt az atomfegyver megszerzésében. Tehát csak egyszerűen azt követelni Irántól, hogy kapituláljon, az nem terv. És ezt az álláspontot senki sem támogatná az 5+1-es partnereink közül. Ha a tárgyalások sikerrel járnak, a megállapodás eléri célját, hogy Irán atomprogramja békés maradjon. Az Egyesült Államok és Irán legközelebb március 15-én folytat kétoldalú tárgyalást.

A felek (Irán és a „hatok”) a március 31-ére kitolt határidőig szeretnének megállapodásra jutni egy keretszerződésről, június 30-ára pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.