2024. április 28., vasárnap

Csütörtökön színpadon a Nyolc nő

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának harmadik bemutatóját Olja Đorđević rendezte

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata idénybeli harmadik bemutatójára készül, a szerb társulatot vezető Olja Đorđević rendezésében Robert Thomas Nyolc nő című krimikomédiáját viszi színre csütörtök este a Jadran színpadon. A premiert felvezető sajtótájékoztatón a magyar társulat frissen kinevezett megbízott vezetője, Gyarmati Kata köszöntötte az újságírókat, és arról adott számot, hogy két darabot a korábbi társulatigazgató, Andrási Attila programjából kell színpadra állítaniuk, és ezek közül az egyik a Nyolc nő.

A darab egyébként egy gyilkossági ügyről szól, amely egy francia vidéki kúrián történik, ahol a karácsonyi készülődés közepette valaki megöli a ház urát, a család egyetlen férfitagját. Mivel a hó elzárja a házban tartózkodó nyolc nőt a külvilágtól, maguktól kell rájönniük a gyilkos kilétére, aki kétségtelenül köztük van. Természetesen mindannyiuknak lett volna okuk a tett elkövetésére. Ha hihetünk az alkotóknak, akkor a közönség önfeledt szórakozás közepette jöhet rá, hogy ki is a gyilkos. A nyolc nő egyébként csak az előadásban nyolc, mert akad köztük egy kakukktojás is, Baráth Attila játssza ugyanis az elhunyt fiatalabbik lányát, Catherine-t. Az anya, Gaby szerepében Vicei Natáliát láthatja a közönség, Suzont, az idősebb lányt Pámer Csilla alakítja, a nagymamát Sziráczky Katalin játssza, Augustine, azaz Gaby nővére bőrébe G. Erdélyi Hermina bújik, Chanel, a nevelőnő Körmöci Petronella lesz, Louise-t, az új szobalányt Pesitz Mónika személyesíti meg, Pierette-ként pedig Kalmár Zsuzsa lép színre. A megbízott társulatvezető kifejtette, hogy azért is jó ez a szereposztás, mert segít a társulatnak átlendülni az utóbbi hónapok nehézségein. Arról is beszámolt, hogy a társulattagok biztosították arról, hogy ezután is tőlük megszokott elánnal és szeretettel viszonyulnak majd a munkához.

A produkció kapcsán a rendezőnő elmondta, hogy külön öröm számára ez a munkafolyamat, mert annak ellenére, hogy már kilenc éve dolgozik a Népszínházban, most készít előadást először a magyar társulattal. Viccesen úgy fogalmazott, hogy az elején kicsit izgultak azon, hogy hogy tud majd ennyi nő együtt dolgozni, de az alacsony tesztoszteronszint szerinte jót tett a munkafolyamatnak. Egy véleményen volt vele a színészek közül megszólaló Körmöci Petronella is, aki úgy fogalmazott, hogy jó légkörben zajlott a próbafolyamat, amely a megszokottnál tempósabbra is sikerült, elvégre mindössze négy hetük volt a kivitelezésre.

A rendezőnő végül elpanaszolta, hogy a színház ugyan városi keretekből gazdálkodik, de az utóbbi 2 évben egyre kevesebből kénytelenek alkotni. Gyarmati Kata kinevezésének viszont kifejezetten örült, illetve reményét fejezte ki, hogy vidám napok várnak rájuk, és csak akkor látja majd őket morcosnak a közönség, ha arról kérdezik őket, hogy mikor készül el a színházépület.