2024. április 28., vasárnap

Dolgoznak a Dado Metal ügyén

A szabadkai polgármester türelemre inti a Skadarlija utca lakóit
(Fotó: Bajtai Kornél)

(Fotó: Bajtai Kornél)

A Skadarlija utca lakói hétfőn ismét lezárták a saját utcájukat a Dado Metal fémhulladék-lerakat teherautói miatt, állításuk szerint ugyanis a Maglai Jenő polgármesterrel történt megbeszélés ellenére folyamatos a teherautó-forgalom, és a több tíz tonnás teherautók is hetente többször fordulnak, nem csak egy-két alkalommal. A lakók azt állítják, a polgármester nem tartotta be az ígéretét, ezért ismét lezárták a Skadarlija utcát, s kijelentették, ezt minden alkalommal megteszik majd, ahányszor csak teherautó jön.

Maglai Jenő az ügy kapcsán lapunknak elmondta, a város korábban valóban kiadott engedélyeket olyan vállalkozásoknak, amelyek működése keretében nagy súlyú tehergépjárműveknek kell közlekedniük az utcákon, miközben ezek az utcák nincsenek infrastrukturálisan előkészítve az ilyen forgalom részére, s ez a helyzet a Skadarlija utcában is, sőt a helyi lakosok állítása szerint a tulajdonos engedély nélküli tevékenységet is folytat, s károsítja a környezetet. Hozzátette, több alkalommal külön-külön tárgyalt az utca lakóival és a Dado Metal tulajdonosával is, s azt beszélték meg, hogy a város megpróbálja ezt a kérdést megoldani, ezt az évek óta húzódó problémát azonban nem tudja rendezni egy-két hónap alatt, ehhez legalább fél évre lesz szükség.

– A megoldás az lenne, hogy arról a helyről a fémhulladék-lerakatot kihelyezzük, mert ameddig ott működik, addig a vállalkozás tevékenységi köre miatt elkerülhetetlen, hogy az utcába bemenjenek a nagy kamionok. A tulajdonos hajlandó is elköltöztetni a vállalkozását, ha fel tudunk ajánlani egy másik olyan lokációt, amely erre a célra megfelelne, úgyhogy jelenleg is ezen dolgozunk. A lakóktól viszont azt kértük, hogy legyenek türelemmel, mert bár teljesen nem tudjuk leállítani a teherautó-forgalmat, de le fogjuk csökkenteni a nagy teherautók bejárását, és hetente csak két-három kamion mehet be az utcájukba – mondta a polgármester.

Maglai hozzátette, ezt a megbeszélést a tulajdonos be is tartotta, a kisteherautók eddig is jártak, ezzel nem is volt gond, a kommunális rendőrség pedig az elmúlt egy hónapban pontosan fel is jegyezte, mikor jártak a Skadarlija utcában nehéz tehergépjárművek. Bár az adatok alapján heti szinten két-három ilyen teherautó hajtott be az utcába, a lakók mégis lezárták az utcát, illetve az elmúlt egy hónapban legalább hetven-nyolcvan alkalommal riasztották a kommunális rendőrséget. A polgármester úgy fogalmazott, a lakóknak is vissza kellene egy kicsit fogniuk magukat, nem lehet senki ilyen szemtelen, s senkinek sincs joga lezárni az utcát, ráadásul ő sem tud megoldani egy évek óta húzódó problémát egy hónap alatt.

– Én ennél többet nem tudok tenni, nem tudom bezáratni azt a vállalkozást, hiszen megvannak az engedélyei, sőt ez nem is az önkormányzat hatásköre lenne, hanem a tartományi felügyelőség teheti ezt meg. Ezenkívül méréseket is végeztünk, hiszen a polgárok azt állították, hogy a telep szennyezi a környezetet, nem tudtuk azonban bebizonyítani, hogy ez így van, mint ahogy nem sikerült a telep tulajdonosát illegális autóbontó tevékenységen sem kapni. Tudjuk, hogy akik fémhulladékkal üzletelnek, feketén autóbontással is foglalkoznak, s bár az elmúlt egy hónapban kerestük azokat a helyeket, ahol ilyen tevékenység folyik, de egy alkalommal sem értünk tetten senkit, még a Dado Metalban sem – magyarázta.

A polgármester szerint a legfontosabb, hogy a Dado Metal tulajdonosa hajlandó elköltöztetni a telepet máshová, s ebben a város is megpróbál majd neki anyagilag segíteni, sőt, mivel ilyen jellegű vállalkozások a város más pontjain is működnek, ahol úgyszintén nem megfelelőek a körülmények, ezt a négy-öt fatelepet, fémhulladék-lerakatot is szeretnék más helyre költöztetni, és a költségek fedezésére is támogatást szerezni. Már a Városrendezési Intézetet is megkereste, hogy próbáljanak ehhez megfelelő helyszíneket találni, s a következő években szabályozni, hol, milyen körülmények között működhet ilyen vállalkozás, s segítenének a megfelelő engedélyek újbóli beszerzésében is. Szabadkán jelenleg egyáltalán nincs olyan cég, amely rendelkezik autóbontó tevékenység végzésére szóló engedéllyel, éppen ezért szeretnének abban is segíteni, hogy ezek a vállalkozások között olyan is legyen a városban, ahol ezzel legálisan foglalkoznának, azaz törvényes mederbe terelni és ellenőrzés alá vonni ezt a tevékenységet is.