2024. május 3., péntek

A cél az önbizalom növelése

A kétnapos önvédelmi tanfolyamra várhatóan március végén kerül sor

Igor Jurić, a meggyilkolt Tijana Jurić édesapja kezdeményezésére várhatóan március utolsó hétvégéjén kétnapos ingyenes önvédelmi tanfolyamot tartanak Újvidéken és Szabadkán. Egyelőre sem a pontos időpont, sem a helyszín nem ismert még, és egyelőre azt sem lehet tudni, hány jelentkező lesz összesen. Mint Aleksandar Dovragović, a tijana.rs portál szerkesztője elmondta, a tanfolyam részleteit oldalukon is közzéteszik, illetve minden jelentkezőt külön értesíteni fognak telefonon.

– A tanfolyamot ugyanazon a hétvégén tartjuk meg mindkét városban, azaz szombaton először Újvidéken tartanak tanfolyamot, és ugyanezt megismétlik Szabadkán, majd másnap Szabadkán lesz először az önvédelmi óra megtartva, majd az edző, Predrag Lazarević Újvidékre utazik az ottani csoporthoz. Eddig mintegy kilencvenen jelezték a részvételi szándékukat. Főleg anyukák jelentkeztek be gyermekeikkel, de jönnek olyan gyerekek, akiket elkísér az anyukájuk és a bátyjuk, hogy ők is megismerjenek néhány hasznos fogást. De van 65 éves jelentkezőnk is, szóval mindenféle korosztály érdeklődik a tanfolyam iránt, sőt az egész kezdeményezést nagyon pozitívan fogadta a közvélemény – tudtuk meg Aleksandar Dovragovićtól. Hozzátette, szeretnék, ha az önvédelmi képzés bekerülne az iskolai programba is, néhány helyen már folyik is aikidoedzés, de szeretnék, ha ezt az egész országra ki lehetne terjeszteni, és minél több gyerekhez eljutna. Ez a minisztérium által jóváhagyott program, csak sajnos egyelőre ehhez nincs elegendő tanúsítvánnyal rendelkező tanár.

Habár a tanfolyam mindössze kétnapos lesz, és ennyi idő alatt nem lehet teljes mértékben elsajátítani annak képességét, hogy megvédjük magunkat a támadótól, abban azonban mindenképpen segíteni fog, hogy növelje az emberekben az önbizalmat, rámutasson a veszélyt rejtő helyzetekre. A résztvevők hallani fognak arról, hogy milyen módon lehet ezeket elkerülni, hol vannak az emberi test érzékeny pontjai, hogyan használják az önvédelmi spray-t, illetve a náluk lévő tárgyakat hogyan tudják a támadó ellen fordítani, egyszóval hasznos gyakorlati tanácsokat kapnak majd a tanfolyam alatt, s egy kis harci kiképzés is belefér majd a két találkozásba, ahol a résztvevők elleshetnek néhány egyszerű, de hatásos fogást. A tanfolyam célja tehát elsősorban az önbizalom növelése, hogyha az áldozat szerepében találnánk magunkat, meg tudjuk őrizni lélekjelenlétünket, és reagálni tudjunk – mutatott rá Dovragović.

A tanfolyamot Predrag Lazarević, a montenegrói Ninjutsu Szövetség elnöke és a küzdősportok szakértője tartja majd, aki tavaly elnyerte Európa legjobb edzője elismerést is, illetve a montenegrói belügyminisztérium szakmunkatársaként is dolgozott. Az ingyenes önvédelmi tanfolyamra egyébként még mindig lehet jelentkezni a 063/326-708-as telefonszámon vagy a Facebookon a „Pomozite da se nađe Tijana Jurić” csoport oldalán.