2024. május 4., szombat

Közös érdek a problémák megoldása

Számos aktuális probléma vetődött fel a községi nyugdíjasok egyesülete által kezdeményezett megbeszélésen Topolyán – Lehetőség van a piaci standok visszaállítására Linderben és a Zentai úto
Prioritást élvez a városközpont rendezése: március 9-én megkezdődik az Izbor Áruház előtti tér rendezése (Fotó: Herceg Elizabetta)

Prioritást élvez a városközpont rendezése: március 9-én megkezdődik az Izbor Áruház előtti tér rendezése (Fotó: Herceg Elizabetta)

A nyugdíjasok a közelmúltban jelentős szerepet vállaltak a helyi járulék bevezetése során lezajlott akcióban. A társadalom legidősebb rétege mindig józan meglátással állt a község fejlesztési célkitűzései elé. Éppen ezért most joggal kérte számon a község, illetve a helyi közösség illetékeseitől, hogy mi minden történt az elmúlt években annak érdekében, hogy élhetőbb közösségben éljünk, hangzott el azon a minapi megbeszélésen, amelyet a községi és helyi nyugdíjasok egyesülete szervezett a helyi közösség üléstermében, és amelyen felvázolták azokat a legégetőbb problémákat, amelyek megnehezítik a topolyai polgárok hétköznapjait. A községi egyesület vezetője, Dragutin Lekić és a helyi szervezet vezetője, Ortó Károly mellett megjelentek a körzetek elnökei, másrészről pedig Kislinder Gábor polgármester, a topolyai helyi közösség illetékesei, valamint néhány közvállalat, illetve a topolyai egészségház igazgatója.

A találkozó első részében a nyugdíjasok képviselői részletesen kitértek egy-egy olyan problémára, amelyek nagyban megnehezítik nem csak az idősebb generáció életét, de valamennyi polgárnak bosszúságot okoznak. Ilyenek a vasúti átjáró, a csatornahálózat, az illegális szemétlerakók, a piaci elárusítóhelyek, a fatelepek közterületeken való terjeszkedése, a játszóterek állapota, a közvilágítás, néhány közúti jelzés elhelyezésének kérdése.

A felvetett problémákra Kislinder Gábor polgármester válaszolt, kitérve még néhány olyan rendezésre váró kérdésre, amelyek, ha nem is hangzottak el, de sok gondot okoznak és folyamatban van a megoldásuk.

- Több olyan dolog hangzott itt el, amelyek megoldása egy kis odafigyeléssel, jobb szervezéssel könnyen megoldható. Ilyen a gyalogátkelőhelyek megjelölése a keleti temető környékén, vagy néhány égő cseréje a közvilágításban. Vannak továbbá olyan problémák is, amelyek megoldása azon múlik, hogyan bánunk a közvagyonnal – hangsúlyozta a polgármester, majd így folytatta:

- Közös érdekünk kell, hogy legyen a kiültetett fák, játszóterek megóvása, oda kell jobban figyelnünk az illegális szemétlerakásra, a vízelvezető árkok tisztán tartására. Ezen kívül természetesen van sok olyan észrevétel is, amelyek felvetése már komolyabb terveket, anyagi ráfordítást, vagy utánajárást igényel. Itt elsősorban a csatornahálózatra, a központ rendezésére, a piaci standok visszaállítására gondolok. Ez utóbbi kérdés megoldásának minél előbb utánanézünk, hogy lehetővé tegyük az idős termelőknek a megtermelt árufelesleg értékesítését, illetve az idősebb polgárok részére azt, hogy közelebb hozzuk számukra a piacot. Itt azonban külön figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ezeket a standokat ne sajátíthassák ki viszonteladók. A városi csatornahálózat tekintetében megpróbálunk megegyezésre jutni a Komgraddal, hogy biztosítsák a részletfizetés lehetőségét a polgárok számára. A vasúti átjáró kérdése már nem csak a mi hatáskörünkbe tartozik. A minisztérium három aluljáró építését irányozta elő az új vasútvonal létesítése során. Egy gyalogos és egy közúti aluljárót terveznek a zentai útra, míg egy gyalogosat a becsei útra. Mi azt kérjük tőlük, hogy a becsei úton is legyen közúti aluljáró is.

Kislinder Gábor arról is szólt, hogy prioritást élvez a városközpont rendezése.

- Március 9-én kezdjük meg az Izbor Áruház előtti tér rendezését. A pénz megvan rá, készek a tervek és első számú elvárásunk a kivitelező felé, hogy 90 nap alatt fejezze be a munkálatokat. Lebontásra kerül a Vénusz, amelynek helyére még nincs külön fejlesztési terv, de már az is pozitív lépés, hogy eltűnik a parkból. Ugyancsak prioritást élvez a Krivaj és környezetének védelme, víztisztítók felszerelése. A Motel épületét illetően még várnunk kell a megoldásra, hiszen túlzott értékbecslésre került sor annak idején, így meg kell várnunk a következő kört, ha addig nem lesz rá érdeklődő, akkor mi vásároljuk meg és találunk rá megoldást a polgárok véleményének figyelembevételével. Anyagilag nem áll valami jól a község és a helyi közösség sem, így további takarékosságra lesz szükség, illetve amint már említettem, az is nagyon fontos, hogy vigyázzunk a környezetünkre, ne rongáljuk a közös erővel létrehozott létesítményeinket – mondta a nyugdíjasok által kezdeményezett megbeszélésen a polgármester.