2024. május 9., csütörtök

Kiöntött a Tamnava

Rendkívüli árvízvédelem több szerbiai folyón – Zlatibor elektromos áram nélkül

Az elmúlt napok kiadós esőzése után több szerbiai folyón és patakon megemelkedett a vízszint ezért a belügyminisztérium figyelemmel kíséri a vízfolyások vízmagasságát, jelentette be csütörtökön Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője. A gond a Valjevo-közeli Koceljevo községnél történt, ahol a Tamnava 300 hektárnyi szántóföldet öntött el, valamint a Zlatibor hegyen, ahol a távvezetékek meghibásodása miatt 200 háztartás maradt áram nélkül. Marić kiemelte, hogy az időjárási helyzetre való tekintettel országszerte rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A belügyminisztérium értesítette a körzeti, a városi és a községi válságstábokat, hogy tegyenek meg minden megelőző intézkedést a másodrendű vízfolyások kiöntése és a lakott területek elárasztásának megakadályozása ellen. Hozzáteszik, ellenőrizni kell a vízfolyások kritikus pontjait, és ha szükséges, meg kell erősíteni a hidakat és a védműveket. Ezen kívül meg kell akadályozni a vízfolyások eltömítődését és a helyi kommunális vállalatok segítségével megelőzésképpen meg kell tisztítani a városi vízelvezető aknarácsokat és csatornahálózatokat.

– Az esős idő ellenére az országot nem fenyegeti komolyabb áradás. Az előrejelzések szerint a heves esőzések péntek reggelig tartanak, majd fokozatosan alábbhagynak. A vízfolyások vízszintje megemelkednek majd, de aggodalomra nincs ok – nyilatkozta Bojan Tomić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlege vezetőjének helyettese.

Hasonlóképpen vélekedett Dejan Vladiković, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet vízügyi szakembere is, aki szerint pánikra semmi ok.

– A nagyobb vízfolyások várhatóan nem lépnek ki a medrükből, de a kisebb, többnyire elhanyagolt patakok, záporpatakok helyenként kiönthetnek. A tavaly májusi árvizekhez hasonlókra nem kell számítani, egyrészt, mert kisebb intenzitású most a csapadék, másrészt a légköri körülmények is mások – mondta Vladiković.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet riasztása szerint Szerbia középső és nyugati tájain 24 óra leforgása alatt akár 60 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat, míg az ország többi részein 20–30 milliméter közötti csapadék várható. Előrejelzésük szerint szombattól túlnyomóan napos időre számíthatunk. A Zlatiboron és a Kopaonikon egész nap havazott, a hó vastagsága meghaladta az egy métert. Az előrejelzések szerint pénteken további 50–60 centiméternyi hó hullhat Szerbia hegyvidékein. A délnyugat felől érkező mediterrán ciklon az alacsonyabban fekvő részekre esőt, havas esőt és havazást egyaránt hozhat. A szakemberek szerint a következő napokban felmelegedés várható, így a hótakaró gyors olvadása újabb árhullámot indíthat. Vajdaságban nem várható nagyobb mennyiségű csapadék, sem árvíz.