2024. május 2., csütörtök

Ma kezdődik a Szegedi Toros és Pálinkafesztivál

Az idén már hatodik alkalommal nyílik meg a Szegedi Toros és Pálinkafesztivál csütörtökön délután a Széchenyi téren, hogy a szegediek most is belekóstolhassanak a disznóvágások hangulatába. Március 5-étől 8-áig két helyen, a Böllér és a Hentes színpadokon és környékükön zajlanak majd az események. Az ünnepélyes megnyitó csütörtökön délután 5 órakor lesz, ezt követően pedig négy napon keresztül csaknem félszáz kiállító kínálja majd a vidéki Magyarország hagyományos ízeit. A téren bemutatkoznak a házias hús- és füstölt árut előállító őstermelők, kistermelők és élelmiszer-ipari kisvállalkozások, a tradicionális pálinkakülönlegességek gyártói és forgalmazói, bortermelők, valamint a hagyományos disznótoros ételeket felvonultató vendéglátósok.

A megszokott színvonalat tovább emelve, még több programmal, mókás vetélkedőkkel és nyereményekkel készülnek a szervezők. Ismételten lesz Böllérverseny és Káposztafőző verseny, az egyetemi karok is „ringbe szállhatnak” egy vicces, szórakoztató, a Toros Pálinkafesztivál témájához szorosan kapcsolódó vetélkedő keretében. A végső győztes jutalma a malacságok mellett a méltán közkedvelt, nagy mennyiségű pálinka. Csakhogy senki ne érezze magát vesztesnek, ösztönzésképpen minden csapat lelkesedését ajándékkal jutalmazzák. Várják a csapatok (családok, cégek, baráti társaságok) jelentkezését a Káposztafőző versenyre, a Böllérversenyre és az egyetemistákat a Toros Olimpiára.

A fesztivál első napján fellép a Doc Piano, a Pop Filter és a Villa Negra. Pénteken 16 órakor Magyar Toros Akadályversenyt szerveznek egyetemistáknak, kora estétől pedig a zenekaroké és énekeseké lesz a terep: fellép a Jaffa zenekar, Raksa Bernadett és a Dollárboys. Az est sztárvendége a Tha Sudras zenekar lesz. A fesztivál keretében a szombati napon – az esemény hagyományainak megfelelően – az idén is a böllércsapatok versenyére kerül sor. A böllérverseny eredményhirdetését 17 órakor tartják, de ekkor ad műsort a Szegedi Nemzeti Színház is. Később rázendít a Roma Hungaricum, de zenélni fog még a Szeged Live Band és a Retrock is. Vasárnap a családokon van a fő hangsúly: egész nap kézműves játszóházzal várják a gyerekeket, az idén is megrendezik a káposztafőző versenyt, fellép a Peter and Pan duó és a Jaffa zenekar, lesz parasztkomédia, este pedig Fenyő Miklós koncertje zárja a négynapos fesztivált.