2024. május 8., szerda

A minszki megállapodás végrehajtásáról tárgyalnak

A normadiai négyek és az EBESZ képviselői pénteken Berlinben egyeztetnek

A normandiai négyek nevű ország csoport, Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország és az EBESZ képviselői pénteken Berlinben megbeszélést tartanak az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodás végrehajtásáról - mondta a német külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

A normandiai négyek államtitkári, politikai igazgatói szinten tárgyalnak majd arról, hogy miként sikerült eddig teljesíteni a februári minszki intézkedéscsomagban foglaltakat, és milyen lépésekre van szükség a következő napokban - mondta Frank-Walter Steinmeier a lengyel diplomácia vezetőjével, Grzegorz Schetynával folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtótájékoztatóján.

A megbeszélésen részt vesz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviseletében Heidi Tagliavini svájci diplomata, a válság kezelésére létrehozott összekötő csoport vezetője - tette hozzá Steinmeier.

Hangsúlyozta, hogy az EBESZ "nagyon-nagyon felelősségteljes szerepbe" került, ezért a szervezet tagállamainak biztosítaniuk kell a megfelelő nagyságú személyzetet, és akár a megfigyelői misszió létszámának növelése is napirendre kerülhet. A tagállamoknak továbbá biztosítaniuk kell az ukrajnai küldetés technikai feltételeit - köztük a nehézfegyverek kivonásának "légi ellenőrzéséhez" szükséges eszközöket -, és viselniük kell a szervezet megnövekedett feladataiból adódó anyagi többletterhet.

A német külügyminiszter kiemelte, hogy a kelet-ukrajnai válságövezetben ugyan sikerült "jelentősen visszaszorítani az erőszakot", de továbbra is "kifejezetten nehéz a helyzet". A következő időszakban meg kell erősíteni a jelenleg még törékeny tűzszünetet, hogy "termékeny talaj" képződjön a politikai rendezéshez, a decentralizációhoz és a helyi választások előkészítéséhez - mondta Steinmeier, rámutatva, hogy minderről a minszki megállapodás rendelkezik.

Grzegorz Schetyna mindenekelőtt azt emelte ki, hogy az Európai Uniónak meg kell őriznie egységét, amikor az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításáról kell dönteni. Hangsúlyozta, hogy az EU csak egységes fellépéssel tudja jó irányba befolyásolni az ukrán válság alakulását.

Az ukrán hadsereg fegyverszállításokkal való támogatása, az Oroszország elleni szankciók esetleges további szigorítása és Ukrajna esetleges NATO-csatlakozása ügyében Berlin és Varsó között megmutatkozó nézetkülönbségekre vonatkozó újságírói kérdésre Schetyna és Steinmeier egyaránt azt mondta, hogy a két ország igen jól működik együtt az ukrán válság kezelésében.

Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta, hogy az EU-ban ugyan a tagországok eltérő történelmi tapasztalatok alapján közelítik meg az ukrán válság kérdését, és a külügyminiszterek tanácsában "hosszú és intenzív" viták zajlanak, de mindig sikerült közös álláspontot kialakítani és egységben cselekedni.