2024. május 5., vasárnap

Példaértékű támogatás

A kishegyesi önkormányzat támogatási szerződést írt alá Caritasszal és a Nők Kishegyesi Fórumával

Tegnap délelőtt a kishegyesi községháza kistermében Marko Rovčanin, Kishegyes község polgármestere, Dobai István, a szabadkai Caritas igazgatója és Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke támogatási szerződést írtak alá. Az önkormányzat az idei évben 3 millió dinárral fogja támogatni a két szervezet által működtetett házi betegápolás és falugondnoki szolgáltatásokat.

Az önkormányzat számára azért fontos ez a támogatás, mert általa olyan szolgáltatásokhoz juttatja a község legidősebb polgárait, amelyeket nem engedhetnének meg maguknak, mondta el a médiának Marko Rovčanin.

– Fontos nap ez számukra, mert a Caritas és a női fórum felajánlotta segítségét a községnek, az önkormányzat pedig így védi a legidősebb polgárait. Az erre szánt eszközök egy részét a községi költségvetéséből biztosítjuk, és szeretnénk elérni, hogy évről évre növelhessük az erre szánt összeget – hangoztatta a polgármester, majd előre vetítette, hogy más hasonló projektumokon is dolgozni fognak. Meglátása szerint a kishegyesihez hasonló rendszernek kellene működnie az egész tartomány területén, és egy ehhez hasonló köztársasági stratégiát kellene létrehozni.

A Caritas immár 6 éve működik együtt a Nők Kishegyesi Fórumával és a kishegyesi önkormányzattal, mondta el a Dobai István.

– Ez az együttműködés hasznos az önkormányzat részére, de különösen a helybeli embereknek. Célunk, hogy minél tovább meg tudjanak maradni saját környezetükben. Szokták mondani, hogy az idős fát nem könnyű átültetni, és az idős emberekre ez nagyon érvényes. Ezenkívül bizonyított tény, hogy ez a legolcsóbb segítség az időseknek, ha összehasonlítjuk pl. az idősek otthonával. Alkalmazottaink úgy mennek a felhasználókhoz, hogy mindent meg kell adniuk, amire képesek, mert mi vagyunk az emberekért. Szolgálatunknak ez a lelkület a legfontosabb tényezője, mert ha csak pénzért dolgoznánk, akkor nem lennének olyan jó eredményeink, mint így – mondta el az igazgató.

Kishegyes községben összesen 152 felhasználója van a falugondnoki és a házi betegápolás szolgálatnak. Közülük van, aki mindkét szolgáltatást igényli, és van, aki csak az egyiket, számolt be Zsidai Erzsébet. A felhasználókkal jelenleg 3 falugondok  (miden településen 1-1), egy egészségügyi nővér, valamint 2 házi kisegítő foglalkozik. Az önkormányzat támogatásából az ő fizetésüket fogják biztosítani egész éven át – tudtuk meg a női fórum elnökétől.

– A kishegyesi önkormányzat az idei évben 3 millió dinárt különít el a két szolgálat működésére, ami egy ilyen nehéz időszakban mindenképp példaértékű – mondta el Mohácsi Zoltán alpolgármester.

– Ez mindenképp példaértékű más önkormányzatok számára is, hogy segítsék az ilyen jellegű szolgálatokat, mert ez nagyon fontos az idős és beteg emberek számára. A támogatási szerződés egy évre szól, de évről évre meg fogjuk újítani. A történetnek van egy kontinuitása is, mivel az idei évben már vásároltunk egy gépkocsit a falugondnoki szolgálatnak, így mindhárom falugondnok saját szolgálati kocsiját használhatja – számolt be az alpolgármester.