2024. május 2., csütörtök

Megnyugtató, tervezhető jövőképet kialakítani

A MNT és a topolyai önkormányzat küldöttsége a Kodály Zoltán MMK-ban
A Kodály központ épülete: tavaly a tetőszerkezetet javították meg, ebben az évben a vizesblokkot szeretnék felújítani (Fotó: Szabó Anikó)

A Kodály központ épülete: tavaly a tetőszerkezetet javították meg, ebben az évben a vizesblokkot szeretnék felújítani (Fotó: Szabó Anikó)

Amikor január 29-én az új összetételű MNT és a topolyai önkormányzat első hivatalos találkozóján a művelődéssel kapcsolatos aktuális kérdések kerültek előtérbe, az illetékesek kifejtették: a látogatásnak minden bizonnyal lesz folytatása, mégpedig a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ felkeresése és helyzetének mind teljesebb feltérképezése formájában. Az említett folytatásra, zártkörű ülés formájában szervezett kerekasztal-megbeszélésre, amely a MNT-küldöttsége, a topolyai önkormányzat elöljárói és a Kodály központ vezetőségi tagjai között zajlott, tegnap került sor a Kodály-székház klubhelyiségében. A tanácskozáson jelen volt az MNT részéről Hajnal Jenő elnök, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, a Végrehajtó Bizottság tagja, Lovas Ildikó, Bábi Attila, az MNT munkatársa, továbbá Topolya polgármestere, Kislinder Gábor, Kisimre Szerda Anna és Domány Dudás Diana, az önkormányzat tanácsosai, valamint a Kodály Zoltán MMK elnöke, Fehér László és a központ művészeti vezetői, Kisimre Árpád és Savelin László. A sajtónak az ülést követően Hajnal Jenő, Kislinder Gábor és Fehér László nyilatkozott:

– Számunkra nagyon fontos volt a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központba való látogatás. Ennek a fontosságát az emeli még magasabb szintre, hogy eddig általában kulturális és oktatási intézményekkel mint intézményekkel próbáltunk foglalkozni, rájuk figyelni. A civil világ, a művelődési egyesületek pedig egy másik nagyon fontos része életünknek, identitásmegőrzés szempontjából sok esetben nagyon jelentős szerepet kell hogy betöltsenek. A Vajdaság hat fontos művelődési központja közül az egyik legjelentősebbel ismerkedtünk meg. Azt láttuk, hogyan lehet modellként felhasználni az itteni tapasztalatot, tehát, amikor is egy művelődési központ beágyazódik az önkormányzati támogatási rendszerbe, az önkormányzattal jó együttműködést tud kialakítani. Rengeteg szorító gondja, baja van azonban – nyilatkozta lapunknak Hajnal Jenő, az MNT elnöke, majd a fentiekhez kapcsolódóan elhangzott:

– Jelentős, hogyan tud a nemzeti tanács ebben segíteni. Hogyan tudja a tervezhetőség szintjén azokat a problémákat megoldani többféle módon a maga eszközrendszerével, amelyekkel egy ilyen művelődési központ küzd, hogyan tudja megtalálni azokat a lehetőségeket, alkalmakat, amelyek ezeknek a központoknak az intézményi helyett, a művelődési, civil szerveződési forma keretében is egy megnyugtató, tervezhető jövőképet tudnak kialakítani – taglalta az MNT elnöke.

Kislinder Gábor polgármester értékelése szerint ,,a megbeszélés korrekt hangnemben történt. Minden olyan nyitott kérdésre, ami ott elhangzott, korrekt megoldást találtunk, orvoslást javaslunk”. A művelődési központok támogatása vonatkozásában a polgármester külön kiemelte, hogy az ezentúl ,,programpénzelés” lesz. „Ezek a programok bizonyos bizottságok előtt elbírálásra kerülnek. Ezek formáját, útját beszéltük meg. Az MNT részéről is elhangzott, hogy amennyiben ezek a programok egyetértésre találnak, akkor természetesen azokat a Magyar Nemzeti Tanács is támogatja.”

Arról, hogy a Kodály szempontjából mit jelentett a látogatás, Fehér László elnök nyilatkozott.

– Erre a látogatásra már egy éve várunk, nagyon örülünk a megvalósulásának, azt hiszem, egy nevezőre tudunk jutni. Mi már az önkormányzatnak is átadtuk az évi tervünket. Tudjuk, hogy ezentúl nem kérvények, hanem pályázat útján részesülünk támogatásban. Ezt a módot normálisnak ítéljük, sőt, úgy látjuk, már korábban is így kellett volna kivitelezni. Ami a beruházásokat illeti, tavaly a tetőszerkezetet tudtuk rendbe tenni, az idén kérelmünk az, hogy a vizesblokkot is csináljuk meg, amely kb. egymillió dinárba kerül. Elég biztatóan beszéltek, főleg a polgármester úr, aki a helyi közösség részéről is szólt, hogy tudják biztosítani erre az összeget – mondta Fehér, majd hozzáfűzte, ezekre a munkálatokra tervezetten 2015 júniusában, júliusában kerülne sor. Természeteseten az idei évben terveznek az MNT támogatására is pályázni.