2024. május 4., szombat

Súlyos vádak

Vojislav Šešelj: Tomislav Nikolićtyal beszéltem meg a nagykövetségek elleni támadást

A belgrádi Felső Ügyészség a német nagykövetség 2008. február 21-én történt felgyújtása miatt hat személy ellen folytat vizsgálati eljárást. Az ügyben hamarosan a tanúk kihallgatására kerül sor. Eddig négy gyanúsítottat hallgattak ki. Németország belgrádi nagykövetségét a Koszovó Szerbia elnevezésű tüntetés napján gyújtották fel. Az ügyben vizsgálat alá vont hat személy ellen közbiztonság elleni bűncselekmény és hivatali visszaélés miatt folyik eljárás. A vizsgálat részletei a vonatkozó törvény mentén az állami titok kategóriájába tartoznak, ezért nem nyilatkoznak bővebben az illetékesek.

Sajtóértesülések szerint az ügyészség Stevan Bjelić nyugalmazott rendőrtábornokot, a belgrádi rendőrség akkori vezetőjét, Borivoj Tešićet, a csendőrség valamikori vezetőjét, Mladen Kuribakot, a Belügyminisztérium rendőr-igazgatóságának akkori vezetőjét, Slobodan Vukolićot, a belgrádi rendőrség egyik volt vezető beosztású tisztségviselőjét és Bojan Markovićot, valamint Zoran Raškovićot, a csendőrség valamikor vezető személyiségeit gyanúsítja az ügyben. Szintén sajtóértesülések szerint a Belügyminisztérium bűnvádi feljelentésében az áll, hogy a szóban forgó hat személy nem hajtotta végre az aznapi tüntetéssel kapcsolatos utasításokat.

A szóban forgó bűncselekmény kapcsán sokáig semmi sem történt. Ugyanakkor 2013 nyarán a német Bundestag Szerbia európai integrációs útjával kapcsolatos határozatából egyértelművé vált, hogy Németország számára a belgrádi nagykövetség felgyújtásáért felelős személyek azonosítása, illetve felelősségre vonása kiemelkedő feltétel Szerbiai irányába az integráció során. Németország nemcsak azoknak a személyeknek az azonosítását követelte, akik felgyújtották a nagykövetség épületét, hanem azokét is, akik erre utasítást adtak, vagy akik mulasztásukból kifolyólag nem akadályozták meg a bűncselekményt. Az ügy kapcsán folyamatosan olyan értékelések hangzottak el, hogy a nagykövetség épületének felgyújtására a huligánok az akkori ellenzéki politikai vezetőktől kaptak utasítást. 2008. február 21-én nemcsak Németország, hanem az USA és Horvátország külképviseleteinek épületét is megtámadták. Az USA nagykövetségének épületében keletkezett tűz egy tüntető, Zoran Vujović életét követelte.

A nagykövetségek épülete felgyújtásának ügyében közbiztonság elleni bűncselekmény miatt 2013 áprilisában a belgrádi Felső Bíróság előtt tizenkét személy ellen indult büntetőeljárás. A vádiratban az áll, hogy az elkövetéssel gyanúsítottak szervezetten először Németország, majd Horvátország külképviseleteinek épületét támadták meg, ezt követően pedig az USA nagykövetségét.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke felháborodással fogadta, hogy ügyészségi eljárás indult hat valamikor magas rangú rendőrségi tisztségviselő ellen. Šešelj azt állítja, hogy a bűncselekmény elkövetésének napján ő maga beszélte meg Tomislav Nikolićtyal, Szerbia jelenlegi államfőjével, az SZRP akkori elnökhelyettesével és a Szerbiai Demokrata Párt vezetőségével, hogy a tüntetők kövezzék meg az USA és Németország nagykövetségeinek épületeit. A tüzet nem tervezték, az épületek megkövezését, illetve egyéb tárgyakkal való megdobálását azonban igen, nyomatékosította Šešelj, aki most azt követeli Nikolićtól, hogy a vizsgálat alá vont valamikori rendőrségi tisztségviselőket részesítse eljárási kegyelemben.

– A radikálisok büszkék arra, ami aznap történt. Az azonban elfogadhatatlan, hogy az ostor másokon csattanjon. A gyanúsított rendőröknek nem állt módjukban megfékezni a támadást. Zoran Vujović, aki a tűz áldozatává vált, az SZRP tagja volt – nyilatkozta Šešelj.