2024. május 4., szombat

Mérsékletre intik Cameront

Tízéves rekordot ért el tavaly a Nagy-Britanniába bevándorlók száma: 2013 szeptembere és 2014 szeptembere között csaknem 298 ezren érkeztek a szigetre, elsősorban munkavállalás céljából. Ez nagyon sok britet nyugtalanít.

A felmérésekben megkérdezettek csaknem 75 százaléka gondolja úgy, hogy az utóbbi tíz évben aránytalanul sok külföldi telepedett le a szigetországban. Bár a többség túlzottnak tartja a bevándorlás mértékét, mégis úgy véli: a külföldi munkavállalók nem befolyásolták kedvezőtlenül az életüket. (Ezt rengeteg tanulmány igazolja, ahogyan azt is, hogy a bevándorlás jót tesz a befogadó országnak.)

Talán épp ez a vélemény sarkallta arra a kormánykoalíció vezető erejét képező Konzervatív Párt illetékeseit, hogy a bevándorlás témakörének hanyagolását tanácsolják a május 7-én esedékes parlamenti választáson ismét induló és győzelemben reménykedő David Cameronnak. A konzervatív kormányfő ugyanis az utóbbi egy évben rengeteget bírálta a bevándorlást, így ez a belpolitika kiemelt vitatémájává vált. Ráadásul a Cameron-kabinet több szigorítást vezetett be, illetve javasolt Brüsszelnek az EU-társállamokból érkezők munkavállalásának a megfékezésére. Sőt, emiatt többször össze is veszett Brüsszellel. Philip Hammond külügyminiszter 2014 végén pedig azt nyilatkozta: az Egyesült Királyságnak akár az unió elhagyására is fel kell készülnie, ha nem sikerül megegyeznie Brüsszellel az EU bevándorlási politikájának szigorításáról.

A „keménykedések” ellenére Cameron ígéretét a bevándorlók számának „néhány tízezerre csökkentéséről” mind a szakemberek, mind választási programjának felelősei irreálisnak tartják. A kampánystáb azt javasolja a kormányfőnek, hogy a következő két hónapban inkább a munkahelyteremtésre, a lakásépítési támogatások növelésére, valamint az egészségügy és az oktatás színvonalának emelésére helyezze a hangsúlyt. No, meg a gazdaságra, hiszen a toryk idején érzékelhetően felgyorsult a növekedés. Kormányra kerülésük, vagyis 2010 előtt (amikor a rivális Munkáspárt irányította az országot) viszont nem ez volt a helyzet.

Az év eleje óta tartó választási kampány ellenére a közvélemény-kutatásokból még nem lehet kikövetkeztetni a voksolás kimenetelét. A győzelemre esélyes két nagy politikai erő, a Konzervatív Párt és az ellenzéki Munkáspárt hónapok óta egymás nyomában halad.

A legfrissebb felmérés szerint az Ed Miliband vezette Munkáspárt 33 százalékos, a toryk 32 százalékos, az EU-ellenes és a tavalyi európai parlamenti választáson győzött Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) 15 százalékos, a kormánykoalícióhoz tartozó Liberális Demokraták pedig 8 százalékos népszerűséget élveznek.