2024. május 6., hétfő

Idegenek és angyalok

Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén a Kontaktzóna rendezvénysorozat keretében a mai Horvátország területén született Kontra Ferenc írót látták vendégül. Az Idegenek és angyalok elnevezésű előadás házigazdája dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető volt.
Az irodalmi találkozó moderátorai, a József Attila-díjas és Márai-díjas író beszélgetőpartnerei Antalovics Péter és Kiss Tamás volt.

– Nagyon örülök a kezdeményezésnek, hogy a Magyar Tanszék mostani vezetősége szorgalmazza ezeket a beszélgetéseket, és egyre gyakrabban vannak ilyen találkozók. A beszélgetőpartnereim a Kilátó régi munkatársai, ezenkívül sok hallgatót ismerek, akik szintén régóta küldik az írásaikat. Így volt ez már sok nemzedékkel korábban is – részletezte Kontra.
Az Angyalok regénye egy friss munkája az írónak, aki elárulta, hogy a következő alkotása mindenképpen a Dunához fog kötődni.

Az irodalmi beszélgetés során Kontra kifejtette, hogy irodalmi munkásságát lírai szövegek alkotásával kezdte, hiszen ő csak fiatal akart lenni, mondta a drávaközi Darázs faluban született író. Idővel a próza felé fordult. Sokat utazott, a sokoldalú alkotó elmondta, hogy azért jó idegennek lenni, mert akkor sok helyen otthon lehet az ember.
Dr. Csányi a találkozó végén felvetette, hogy kreatív írás műhelymunkák keretében írók vezetésével tudnának a hallgatókkal együtt dolgozni, a kezdeményezést Kontra Ferenc is szimpatikusnak tartotta.