2024. május 5., vasárnap
LABDARÚGÁS

Változik a lebonyolítás – növekszik a szabályszerűség?

A Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) tájékoztatása szerint a következő idénytől változik a Szuperliga lebonyolítási rendszere: a klubok száma továbbra is 16 lesz, azonban a 30. forduló után nem ér véget a bajnokság, hanem – az első nyolc helyezett együttesnek – rájátszás következik a bajnoki címért, az alsóházban – a 9–16. helyezett csapatoknak – pedig a csapatok a kiesés elkerüléséért folytatják a küzdelmet. A play-off és a play-out során is egyfordulós rendszerben mérik majd össze a csapatok az erejüket, azonban az FSS nem pontosította, hogy a párok meghatározása során a Berger-táblázatot veszik-e alapul, vagy pedig a lengyelországi modellt alkalmazzák majd, amelyiknek a lényege, hogy az alapszakasz során előkelőbb helyen végzett csapatok négyszer játszanak saját közönségük előbb, és háromszor lépnek pályára vendégként. Ebben az esetben az alapszakasz győztese a második, a harmadik, a negyedik és az ötödik helyezett csapat ellen pályaválasztó lenne, míg a hatodik, a hetedik és a nyolcadik helyezett ellen idegenben próbálná meg begyűjteni a győzelemért járó három pontot.

Az alapszakasz során összegyűjtött pontokat a rájátszás előtt elosztják kettővel: ha a pontszám páratlan, akkor felfelé kerekítenek. Például, ha egy klub a 30 forduló alatt 55 pontot gyűjt össze, akkor a rájátszást 28 ponttal kezdi meg. Az alapszakasz gólkülönbségét a csapatok viszik magukkal a lebonyolítás második fázisába. A Szuperligából a play-out végén az utolsó két helyezett együttes esik ki, míg a 14. helyet megszerző együttes az I. liga harmadik helyezettjével játszik a bennmaradásért.

A bajnokság őszi idénye július 13-án kezdődik, s december elejéig tart. A tavaszi idény a tervek szerint február 20-án kezdődik, és június elejéig tart. Valamennyi szuperligás klub stadionjában kell hogy legyenek reflektorok, mivel a nyári hőség miatt abban az évszakban a mérkőzéseket estefelé rendeznék.