2024. május 1., szerda
TENISZ

Troicki a sírból hozta vissza

Szerbia válogatottja az első nap után 2:0-ra vezet Horvátország ellen a Davis-kupa Világcsoportja 1. fordulójának kraljevói mérkőzésén. Az első pontot Novak Đoković szerezte, aki három játszmában múlta felül a szolid képességű, de erős lámpalázzal küzdő Mate Delićet. A világelső gyorsan breakelőnyhöz jutott, az első játszmát ezután rutinosan nyerte, majd a folytatásban esélyt sem adott a magas horvátnak. Đoković négyet használt ki a hat breaklehetőségből, míg Delićnek egyetlen esélyt sem nyújtott. A világelső fölényét igazolja a nyertes ütések 34:19-es, valamint a hibák 36:53-as aránya is, amiből a horvát esetében 38 volt a kikényszerített hibák száma, vagyis Đoković gyakran hozta kilátástalan helyzetbe a tapasztalatlan vetélytársát. A második találkozón Viktor Troicki elveszítette az első két játszmát, s a harmadikban a horvát Borna Ćorić 2:0-ra vezetett, amikor fordult a kocka, és a szerb teniszező sorozatban öt játékot nyert, majd a negyedik és az ötödik játszmában is sokkal magabiztosabb volt.

Szombaton 14 órakor a párosok lépnek pályára, vasárnap 13 órától a Đoković–Ćorić és a Troicki–Delić meccsek következnek. E párosításban változtatás lehetséges, ha időközben eldől a mérkőzés sorsa.

A kis tornákon két szerbiai és egy magyar győzött, és bejutott az elődöntőbe. Sarm es-Sejkben Vojislava Lukić a 15 éves, a ranglistán helyezetlen és pályafutása mindössze harmadik tornáján szereplő balkezes cseh Markéta Vondroušovával találkozott, és nagy meglepetésre vereséget szenvedett. A férfitornán Nikola Milojević és Marko Tepavac is könnyen győztek. Milojević a négyért az orosz Alekszej Vatutint verte, és a döntőért ma az ukrán Dmitro Badanovval játszik, Tepavac pedig a svéd színekben szereplő Miloš Sekulićot múlta felül, és következő ellenfele a francia Theo Fourniere lesz. Antalyában a magyar Jani Réka úgy jutott az elődöntőbe, hogy a fehérorosz Szvjatlana Pirazsanka az első játszma után feladta a meccset. Jani a döntőért a brit Tara Moore-ral találkozik.

Davis-kupa, 1. forduló: Szerbia–Horvátország 2:0 (Đoković–Delić 6:3, 6:2, 6:4, Troicki–Ćorić 4:6, 1:6, 6:3, 6:2, 6:1)

MONTERREY. – A női torna 2. fordulójában: Bacsinszky–Curenko 4:6, 6:4, 6:4, Garcia–Schiavone 7:6, 6:0, U. Radwanska–Hantuchova 6:2, 6:4, Pavlucsenkova–Larsson 6:4, 6:4.

KUALA LUMPUR. – A női torna 2. fordulójában: Wozniacki–Zsu 6:4, 6:1, negyeddöntő: Dulgheru–Görges 7:6, 7:5, Gajdošova–Nara 6:4, 3:6, 6:4.

SARM ES-SEJK. – A futureres negyeddöntőjében: Milojević–Vatutin 6:2, 6:1, Tepavac–Sekulić 6:1, 6:4, nők, negyeddöntő: Vondrousova–Lukić 6:3, 6:3.

ANTALYA. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jani–Pirazsenka 6:3 – feladás.