2024. május 3., péntek

Folyó a város alatt

Kétszáz diák elevenítette meg a ma már halott folyót a Strossmayer utcánál

Egy különleges flashmobra került sor tegnap délután Szabadka központjában, ahol a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó diákjai felelevenítették azt a folyót, amely egykor ezen a szakaszon haladt át, és beleömlött a Palicsba, s amely fölött a 19. században még hidakat is terveztek építeni.

Berényi Emőke, az iskola magyartanárnője elmondta, a flashmobot az idei iskolanapra készítették, melynek témája az élő és a halott folyó.

– Ennek keretében tavaly szeptemberben ellátogattunk a Tiszára, s a kirándulás alatt hajóztunk egyet a folyón, és különféle műhelymunkákra is sor került, ahol a diákok rajzoltak is, illetve a land art keretében hosszú távon megmaradó módosításokat végeztek a természetben, melyen észrevehető, hogy emberi kéz alkotta, ugyanakkor mégsem feltűnő, illetve a gyerekek a vízhez kötődően írtak is, s ehhez kapcsolódott ez a flashmob is, mivel a Szabadka alatt ma már halott folyóval szerettünk volna foglalkozni, mely még ma is nagy kárt okoz a környező épületek statikájában – magyarázta.

Az iskola minden diákja részt vett ebben a megmozdulásban, vagyis mintegy kétszáz fiatal vonult végig a Gombkötő utcán és a Városháza előtti sétányon. A kék ruhába öltözött gyerekek a folyót szimbolizáló kék vászonnal sétáltak végig a Gombkötő utcán, majd a mintegy ötven méter hosszú vásznat a Városházánál várakozó fekete ruhába öltözött társaiknak adták át, akik pár méteren tovább vitték, majd kiengedték kezükből a folyót, s végiggyalogoltak rajta. A fekete csapat kékek közé való beszivárgásával a folyó szennyezését próbálták bemutatni, s azzal hogy letaposták, azt szerették volna megjeleníteni, hogy már fel sem tűnik, hogy ott van, mint ahogy a szabadkaiak is úgy sétálnak itt el, hogy nem is gondolnak arra, hogy lábuk alatt valamikor volt egy folyó.

A tanárnő még elmondta, az április eleji iskolanapot a Tiszáról és a halott folyókról készült fényképkiállítás és Hovány Lajos vízügyi mérnökkel való beszélgetés teszi teljessé, illetve Boško Krstićet is megkérdezik majd, művészettörténeti tekintetben ezeknek a folyóknak van-e nyoma a város múltjában.

A megmozdulásról készült képgaléria itt tekinthető meg.