2024. május 9., csütörtök
Iráni atomprogram

Megkezdődtek a végső tárgyalások

Csütörtökön Lausanne-ban megkezdődtek az Irán és az Egyesült Államok között a végső tárgyalások az iráni atomprogramra vonatkozó átfogó megállapodás keretszerződéséről, a felek ugyanis a március 31-ei határidőig szeretnének megállapodásra jutni a keretszerződésről, június 30-ára pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. Egy meg nem nevezett európai tisztségviselő azonban közölte, hogy „nem dől össze a világ”, ha nem tudják tartani a márciusi határidőt a keretszerződés megalkotására.

A John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter vezette küldöttségek délelőtt 10 órakor ültek tárgyalóasztalhoz a svájci városban. A felek visszafogott derűlátással nyilatkoztak a kilátásokról a forduló előtt.

Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője derűlátása mellett azonban félelmének is hangot adott: „bizonyos regionális, illetve nemzetközi események” esetleg negatív hatással lesznek a tárgyalásokra, és figyelmeztetett, hogy „egyesek a megállapodás meghiúsítására törekszenek”. Azt azonban nem nevezte meg, hogy kikre vagy mely országokra gondol.

A tárgyalási fordulóra roppant feszültté vált a közel-keleti helyzet: a korábbi feszültségeket tetézi, hogy Szaúd-Arábia és Perzsa-öböl menti szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a Teherán támogatta síita húszi lázadók ellen. Az iráni külügyminisztérium délelőtt követelte a Jemen elleni agresszió azonnali leállítását. Mindazonáltal Zarif Lausanne-ban közölte, hogy Jemenről egyelőre nem volt szó a tárgyaláson.