2024. május 3., péntek
FORMULA-1

Alonso versenyezhet Sepangban

Megfelelt az orvosi vizsgálaton, és így rajthoz állhat a hétvégi Malajziai Nagydíjon Fernando Alonso, a McLaren spanyol pilótája, aki február végén tesztelés közben szenvedett balesetet. A kétszeres világbajnok versenyző február 22-én, a barcelonai gyakorláson a falnak csapódott, és agyrázkódást szenvedett, majd orvosai tanácsára kihagyta az idénynyitó ausztrál GP-t. Az idei évtől Honda motorokat használó McLaren gyenge teljesítményt nyújtott Melbourne-ben: az Alonsót helyettesítő dán Kevin Magnussen autója a bemelegítő körben műszaki hiba miatt megállt, a brit Jenson Button pedig 11. lett úgy, hogy a győztes Lewis Hamilton (Mercedes) kétszer körözte le.

„Folyamatosan edzettem az elmúlt hetekben, készen állok a küzdelemre, s bár nehéz hétvége vár ránk, nagyon várom, hogy végre versenykörülmények között is beülhessek az autóba” – mondta Alonso, s hozzátette, tisztában vannak vele, hogy sok munka vár még rájuk, de Button melbourne-i eredménye a megbízhatóság és a fontos adatok összegyűjtése szempontjából biztató. A Malajziai Nagydíj időmérő edzését szombaton – közép-európai idő szerint – 10 órakor rendezik, a futamra vasárnap 9 órától kerül sor.

Sutil lett a Williams tartalékpilótája

A német Adrian Sutil lett a Williams istálló tartalékpilótája. A csapat csütörtökön, a hétvégi Malajziai Nagydíj helyszínén jelentette be a 32 éves versenyző szerződtetését.

Frank Williams, az istálló alapítója és vezetője kiemelte, hogy mivel Sutil az előző szezonban végig versenyzett, komoly tapasztalattal rendelkezik a hibrid hajtású, mostani autókkal kapcsolatban, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy szükség esetén azonnal át tudja venni a volánt valamelyik pilótától. A Williamsnek Susie Wolff a tesztpilótája, a 21 éves brit Alex Lynn pedig szintén a csapat versenyzője, de egyikük sem indult még futamon az F1-ben. Sutil tavaly a Sauber alkalmazásában állt, 2007-es debütálása óta 124 pontot szerzett, vezetett a Spykernél és a Force Indiánál is. A Williams autóit a brazil Felipe Massa és a finn Valtteri Bottas kormányozza az idén.