2024. május 2., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Csalóka csapat ellen a pontszerzés a cél

Dárdai Pál elkerülné a vereséget, a görögök csak győzelemmel álmodhatnak az Eb-ről

Budapesten ragadná meg az utolsó szalmaszálat a görög labdarúgó-válogatott, a 2012-ben Eb-negyeddöntős, tavaly vb-nyolcaddöntős együttes ugyanis borzalmasan kezdte az Európa-bajnoki selejtezőket. Négy forduló alatt egyetlen pontot szerzett, a finnországi 1:1-nek köszönhetően, három hazai mérkőzését viszont úgy bukta el, hogy gólt sem szerzett. A Románia elleni kudarcot még valahogy feldolgozta volna a közvélemény, de az északírek és a feröeriek elleni vereség rémálommá változtatta a sorozatot.

Az új szövetségi kapitány, Sergio Markarián azonban új esélyt kínál, a görög sajtó szerint elsősorban az lehet a siker záloga, hogy 2002 és 2004 között a Panathinaikosz edzőjeként már belekóstolt a légkörbe, és miután ismeri a nyelvet, nemcsak edzésen, de meccsen is könnyebben tud kommunikálni. A keretből Kosztasz Mitroglu és José Holebasz sérülés miatt kidőlt, de kedden még Vaszilisz Toroszidisz is különedzéseket végzett. A csapat szerdán és ma két edzéssel készül, és pénteken utazik Magyarországra.

Nem könnyebb Dárdai Pál helyzete sem, a német sajtó által már-már leváltott szakember (állítólag ha nyáron meghosszabbítják a szerződését a Herthánál, akkor nem maradhat a válogatott élén) nem számíthat a keresztszalag-szakadást szenvedett Korcsmár Zsoltra és a combsérüléssel bajlódó Lovrencsics Gergőre sem.

A kapitány egyértelműen a tapasztaltabb játékosokra épít, meglepődnénk, ha Gera Zoltán mellett nem jutna szóhoz Hajnal Tamás vagy éppen Leandro. Ugyanakkor azzal Dárdai is tisztában van, hogy a görög csapat sokkal-sokkal erősebb annál, mint amit eddig mutatott.

Nem szabad lebecsülni ellenfelünket, mert a tabellán elfoglalt helye és az eddigi négy mérkőzés eredménye rendkívül csalóka. Ez egy sok kiváló játékossal bíró, nagyon jó csapat. Pechünkre éppen most következett be az edzőváltás, azaz nagyon nem érdemes elemeznünk az eddigi mérkőzéseket, hiszen nem tudjuk, mire számíthatunk az új kapitánytól” – vélte Dárdai.

Hozzátette, hogy a legfontosabb lenne a vereség elkerülése. „Fizikálisan, mentálisan és taktikailag kell felkészülni a mérkőzésre. Ha mindhárom a helyén lesz, elérhetjük a célunkat. Úgy gondolom, a három pont óriási dolog lenne, egy döntetlennel pedig elmondhatnánk, hogy versenyben maradtunk.”

Ellenfelünknek csak a három pont megszerzése lehet az elfogadható, éppen ezért elképzelhető, hogy ebből előnyt tudunk kovácsolni. De arra nem számítok, hogy a görögök az első percekben eszeveszett módon nekünk esnek majd” – nyilatkozta Dzsudzsák Balázs, aki kisebb sérüléssel érkezett az edzőtáborba, de vasárnapra teljesen rendben lesz.

A magyar válogatott csaknem 28 éve nem nyert tétmérkőzést Görögország ellen, erre 1987. október 14-én éppen egy Eb-selejtezőn volt példa, amikor Garami József irányításával nyert 3:0-ra. A két együttes közel hét éve találkozott egymással legutóbb, 2008. május 24-én a Puskás-stadionban Erwin Koeman bemutatkozásakor 3:2-re nyert a magyar válogatott. Érdekesség, hogy azon a meccsen Dárdai még pályára lépett, a keretből pedig megmaradt hírmondónak Vanczák Vilmos, Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs is, utóbbi két gólt is szerzett.

A mérkőzésre vasárnap este, 20.45-kor kerül sor a Groupama Arénában. A csoport másik két meccsén a románok Ploieştiben fogadják a Feröer szigetek legjobbjait, a finnek pedig Belfastban, a Windsor Parkban meccselnek Észak-Írországgal.