2024. május 2., csütörtök

„Öld meg a szerbet” (VIDEÓ)

A szerb nemzetiségű Vilson Caković a Tanjug hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy miután az albán bajnokság hétvégi fordulójában a földre dobta Nagy-Albánia zászlaját, a stadionban mindenki – még a saját csapattársai is – sértegették.

A szerb utánpótlás válogatott korábbi kapusa elvette a kerítést átugró és a pályán komótosan sétáló szurkolótól azt a lobogót, amelyen az a felirat állt: „Nincs Albánia Koszovó és Cemerija nélkül”. Az albánok Görögország északi részét nevezik Cemerijának).

A Crvena zvezda labdarúgóiskolájában nevelkedett 24 éves kapus jelenleg szülővárosában, Gornji Milanovcon tartózkodik a szüleinél, s a Tanjug hírügynökség megkeresésére elmondta, hogy az Apolinia és a Tirana mérkőzésén úgy reagált, ahogy minden szerb tette volna az ő helyében.

– Az ellenfél a bajnoki címért harcol, s két olyan mérkőzés előzte meg a találkozójukat, amelyek nem az ő várakozásuk szerint fejeződtek be, nekünk pedig a bennmaradás miatt fontosak a pontok. A véleményem szerint a Tirana javára tévesen megítélt büntető előtt egy szurkoló átugrotta a kerítést, odaszaladt elém és kiterítette Nagy-Albánia zászlaját – mondta Caković, aki hozzátette, ezután teljes fejetlenség alakult ki, annak ellenére, hogy 2013. óta a szurkolók kedvence.

„Minden oldalról jöttek a sértegetések, úgy a saját csapattársaimtól, mind a Tirana játékosaitól és a szurkolóktól is. Csalódtam bennük, s úgy érzem, a történtek után számomra nincs hely a csapatban. A klub vezetősége még nem nyilatkozott, de úgy gondolom a történetnek ezzel vége van – nyilatkozta Caković, aki elmondta, egyes szurkolók azt kiabálták: Öld meg a szerbet!

Hogy a helyzet lecsillapodjon és hogy a kedélyek megnyugodjanak, a hazai csapat edzője lecserélte Cakovićot. A találkozó a Tirana 2:0-s győzelmével ért véget.

Caković 2013-ban a svčd Assyriska Föreningen együttesében töltött sikeres idény után igazolt az Apoloniába, amellyel az idény végéig van szerződése.

Hasonló eset történt tavaly októberben, amikor Belgrádban a Szerbia–Albánia Eb-selejtezőn máig ismeretlen elkövető egy drón segítségével Nagy-Albánia zászlaját irányította a pálya fölé. A drónt és a zászlót Mitrovićnak sikerült elkapnia, azonban az albán labdarúgók azonnal rárontottak, s az adok-kapok után, amelyben a pályára beszaladó szurkolók is részt vettek, a játékvezető szünetet rendelt el. Mivel az albánok nem akartak a pihenő után pályára lépni, a találkozót Szerbia 3:0-ra megnyerte, azonban a győzelemért járó három pontot nem kapta meg a szervezési mulasztások, hiányosságok miatt.