2024. május 4., szombat

Kátyúzás, feltöltés és tisztítás

A tavasz és a szép idő beköszöntével Kishegyes Község Telekrendezési és Útügyi Közvállalatában elérkezett a főszezon. Szabó Ferenc igazgatóval a tavaly elvégzett munkákról és idei terveikről beszélgettünk.

– A csapadékvíz elvezetésére, vagyis a főbb árkok tisztítására, valamint az útpadkák nyesésére koncentráltunk tavaly. Ezekkel a módszerekkel tudtuk levezetni a kritikus helyekről a felgyülemlett vizet, az útpadkák nyesése pedig az útburkolat megőrzését is szolgálta. Ezeket a munkálatokat a község mindhárom falujában elvégeztük a helyi közösségekkel együttműködve. A másik nagyobb volumenű projektumunk a földes utcák törmelékkel, zúzott kővel való feltöltése volt. Bácsfeketehegyen néhány utcát leköveztünk, Kishegyesen pedig a Kertsor kritikus részeit törmelékkel töltöttük fel. A kishegyesi munkálatokhoz Lengyel Andor biztosította a törmeléket a téglagyárból. Bácsfeketehegyen és Szeghegyen mindössze néhány olyan utca van, amelynek nincs szilárd útburkolata, Kishegyesen viszont több ilyen utca is van – mondta Szabó.

A telekrendezési közvállalat az elmúlt év vége felé mindhárom faluban részt vett az utcák kátyúzásában. A munkálatokat a közvállalat koordinálta, a kivitelező pedig a Vojput Rt. volt. A munkálatok során 47 tonna aszfaltot használtak fel, és falunként 20-20 utcát érintett.

– Az idén nagyobb összeget irányoztunk elő kátyúzásra, ezért bízok benne, hogy meg tudjuk oldani egy-két utca leaszfaltozását is. Természetesen prioritásokat kell felállítanunk. További terveink között szerepel Kishegyesen a Híd és a Lovćenačka utcák alsó részének törmelékkel való helyrehozása. Idén egyszer már letúrtuk a sarat a községi lánctalpassal és a mi gépünkkel, de ennél többre van szükség. Hasonlóan kritikus pont még a Grajner Endre utca felső fele. Idén is folytatni fogjuk az útpadkák nyesését, akárcsak az árkok tisztításét, ebbe a munkába bekapcsolódik két közmunkára ítélt személy is – számolt be Szabó.