2024. május 19., vasárnap

A hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy, orvosi nyelven pankreas, méltatlanul keveset emlegetett szervünk. Leginkább a vércukorszint szabályozásához kötődik emlékezetünkben, pedig feladatát tekintve központi szerepe van az emésztési folyamatban. Akár legenyhébb betegsége, az idült gyulladás is hosszan tartó életminőség-romláshoz vezet, komolyabb formája pedig halálos kimenetelű. Tegyük hozzá, nem valami ritka, elvétve előforduló kór, nincs olyan hét, hogy ne ápolnának ilyen beteget bármely vajdasági kórház intenzív osztályán. Tipikusan kötődik az ünnepekhez, olyan vidékeken, ahol a túlevés és túlivás gyakori. Állami és vallási ünnepek alatt megháromszorozódik azoknak a száma, akik a hasnyálmirigy gyulladásos tüneteivel orvosi segítséget kérnek.

A hasnyálmirigy szerepe szervezetünkben pótolhatatlan: megbújva a hasüreg leghátsó részében, a gyomor és a belek mögött, a mindössze 12–14 cm-es mirigy az emésztési folyamat karmesterének számít. Ha kiesik szerepköréből, az emésztés kaotikussá, irányíthatatlanná válik, ami képes végveszélybe sodorni életfontosságú szerveinket. Nemcsak a zsíremésztés fő irányítója, hanem benne termelődnek a fehérjék és a cukrok emésztési enzimjei is. Ismeretes, hogy a gyomorban a savas közeg az uralkodó, ám a vékonybélben nem indul meg az ételek emésztése, amíg a gyomorból érkező táplálék nem válik lúgossá. Nem kis változásról van szó: a gyomor pH 2-es savas közegét nagy mennyiségű nátrium-bikarbonát termelésével bázisossá (pH 8) kell a hasnyálmirigynek alakítania, emellett szabályozza a vércukorszintet, és egy másik hormonja segítségével a gyomorsavképződést is irányítja.

 Az idült hasnyálmirigy-gyulladás

Igen gyakori, vajdasági viszonylatban úgyszólván népbetegségnek tekinthető a hasnyálmirigy krónikus gyulladása (pancreatitis chronica). Elsősorban a túlzottan zsíros, nagy mennyiségű táplálék fogyasztása az eredendő ok. Ilyen esetekben a hasnyálmirigyben termelt enzim mennyisége egyszerűen nem elegendő az emésztéshez, eltolódik a belek sav-bázis egyensúlya, s a beteg puffadásra, „teltségre”, fájdalomra panaszkodik a köldök tájékán. Ez eleinte csak átmeneti nehézséget okoz, az egészséges szervezet már másnap helyreállítja a belek emésztőképességét. Ha azonban a „túlevés” túl gyakorivá válik, károsodik a mirigy szövete, teljesítőképessége beszűkül, s az elégtelen emésztés krónikus formát ölt. Nemcsak a túlevésnek, a túlivásnak is nagy a szerepe a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásában. Az alkohol és az epekövek is egyféleképpen károsítják a mirigy működését: elzárják, eleinte csak részlegesen, a pankreas bélbe türemlő vezetékét, megakadályozva az emésztőnedvek kifolyását a patkóbélbe. A tünetek jellegzetesek: az emésztőnedvek hiánya miatt állandósul az evés utáni puffadás, a hányinger és a köldöktáji fájdalom. A széklet zsírfényű, a beteg rohamosan veszti étvágyát, súlyát, hiszen minden evés kínzó fájdalommal jár. Az inzulintermelés csökkenése miatt a cukorbaj tovább rontja életminőségét. A diagnózis a laboratóriumi leleteken és az ultrahangos vizsgálaton alapszik.

A kezelés során az első lépés a kiváltó ok megszüntetése: az alkohol teljes elhagyása, illetve köves elzáródás esetén sebészeti beavatkozás szükséges. Mivel a mirigy károsodása minden esetben visszafordíthatatlan, második lépésként a betegnek állandó diétát kell tartania. Az étkezést naponta 5-6 részre kell osztani, a táplálék a súlyvesztés miatt legyen kalóriadús, de a napi zsírbevitel ne haladja meg a 60–80 grammot! Ha a széklet a diéta mellett is zsíros, a betegnek hasnyálmirigyenzimeket kell szednie.

A heveny hasnyálmirigy-gyulladást a mirigy kivezető csatornájának teljes elzáródása okozza. Hirtelen, éles, nagyfokú övszerű fájdalommal indul a köldök magasságában, és napokig nem múlik. Ha az elfolyás akadályozása tartós, a mirigyben felgyülemlett enzimek saját sejtjeik ellen fordulnak, elkezdik a mirigy szövetét emészteni. Az enzimek hamarosan berágják magukat a véráramba és a hasüregbe, általános vérmérgezési tüneteket okozva. A nem szűnő hasi fájdalom, a dobszerűen felpuffadt, kemény hasfal, az állandósuló hányinger, a széklet és a szelek leállása olyan jellemző vészjel, amely a hasnyálmirigy önmagát emésztő folyamatára utal, és azonnali kórházi kezelést igényel. A betegség 80%-ban enyhe lefolyású, 20%-ban azonban életveszélyes komplikációkkal jár, a legintenzívebb – nemegyszer operációs – kezelés ellenére is. Egyetlen megoldás mutatkozik ennek elkerülésére: kerüljük a túlevést zsíros, erősen fűszerezett ételekkel, alkohollal pedig módjával, alkalmanként éljünk! Ha mégis „vétkezünk” hasnyálmirigyünk ellen, tartsunk másnap „nulldiétás” napot, azaz koplaljuk át a másnapot, csupán buborékmentes folyadékot fogyasztva! Egy ilyen étkezés nélküli nap rendszerint hozzájárul megviselt hasnyálmirigyünk felépüléséhez.