2024. május 4., szombat

Egyetlen földgázvezetéktől sem zárkózunk el

Szerbia nem engedheti meg magának, hogy csak egy energiaügyi projektumra hagyatkozzon

Szerbia igyekszik minden olyan projektumban részt venni, amely alternatív gázellátást szavatol az ország számára – nyilatkozta tegnap Aleksandar Antić energiaügyi miniszter a bolgár energiaügyi minisztérium képviseletével megtartott konferencia után.

– A Szerbia és Bulgária között húzódó gázvezeték projektumának megkezdése a kormány prioritásai közé tartozik, amelyet az a tény is nyomatékosít, hogy az államvezetés már az idei költségvetésből előirányozta a projektum területrendezési költségét – hamgsúlyozta a tárcavezető, és megjegyezte, hogy a bolgár féllel már egyeztettek, és úgy gondolja, hogy ők is hasonlóan szavatolják a projektumra szánt pénzt.

A bulgáriai kapcsolódással Szerbia számára lehetővé válna, hogy Azerbajdzsánból szerezze be a gázt, a Transz-Anatóliai vezetéken keresztül, amelynek munkálatai nemrég kezdődtek meg.

Antić arra is rámutatott, hogy a Déli Áramlat meghiúsulása kérdések tömkelegét vetette fel.

– A kormány nem engedheti meg magának azt, hogy csak egy energiaügyi projektumra hagyatkozzon, és egyetlenegy ellátási lehetőségre fókuszáljon. Ezek után azokat a projektumokat részesítjük előnyben, amelyek lehetővé teszik, hogy Szerbia is tranzitország legyen a gázellátás terén – fejtette ki a tárcavezető.

A Srbijagas szerkezetátalakítása kapcsán a miniszter elmondta, hogy július 1-jétől a közvállalat olyan előírások szerint fog működni, amelyek megfelelnek az Európai Unió követelményeinek, tehát vertikális szervezésű holdingcégként, ahol az egyik részleg a gázforgalmazással, a másik pedig a szállítással foglalkozik majd.

Végül Antić arra is rámutatott, hogy Szerbia energiaügyi stabilitásának szavatolása érdekében a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) finomítóinak korszerűsítése is megkerülhetetlen, a kormányilletékesek és a NIS vezetősége pedig a következő hónapokban tanácskozik a folyamat menetéről.