2024. május 3., péntek

A tragédia beárnyékolta a sikert

Gyász árnyékolja be az Airbus hétvégi sikerét, szombaton adta át ugyanis az európai cégcsoport a kilencezredik utasszállító repülőgépét. A 150 halálos áldozatot követelő keddi katasztrófa azonban teljesen elhomályosította az üzleti sikerről szóló hírt. A Franciaországban lezuhant A320-as típusból eddig csaknem 6500 hagyta el a toulouse-i székhelyű Airbus végösszeszerelő csarnokát, és – a néhány szerencsétlenül járt gépet kivéve – mind biztonságosan repül.

Az 1974 óta sikeres vállalat az elmúlt tíz évben megduplázta az átadott légi járművei számát. Csak tavaly mintegy hatszáz új utasszállítót gyártott. Rendelésállományának értéke 2015 elején már elérte a 860 milliárd eurót. Ez részben annak köszönhető, hogy a cégcsoport katonai részlege, az Airbus Defense and Space szintén jól teljesít. Christian Scherer, a részleg kereskedelmi és marketing osztályának ügyvezető alelnöke nemrég egy malajziai légi bemutatón azt mondta, a térség országai a közeljövőben 50 milliárd dollárt költenek fegyverekre. Szakértők szerint a védelmi berendezések közül a katonai repülőgépek iránt a legnagyobb az érdeklődés. Olyannyira, hogy a dél- és délkelet-ázsiai országok már hadikiadásaik 43 százalékát fordítják repülőgépek beszerzésére. A jövőben várhatóan még többet költenek erre a célra.

A magyarázat egyszerű: területi vitákba bonyolódtak Kínával, amely ugyancsak hatalmas összegeket költ fegyverekre és hadseregfejlesztésre. Az olykor rendkívül heves szócsatákat elsősorban a Dél-kínai-tenger néhány (lakatlan) szigetének bizonytalan hovatartozása miatt korábban kialakult nézeteltérések gerjesztik.

A haragosok nemcsak harci gépeket vásárolnak, hanem csapatszállító, járőröző és felderítő repülőket is. Az Airbus nemrég adott el négy A–400M típusú katonai szállítógépet Malajziának. Ez szintén fontos esemény a vállalatcsoport életében, hisz Európán kívül ebből a géptípusból eddig még senki nem vásárolt. A Fülöp-szigetek hadserege beszerzett már három szállítógépet az európai cégtől, de azok egészen más (C–295) típusúak voltak.

Az Airbusnál abban reménykednek, hogy Dél-Korea is rendel tőlük. A cél hat többfunkciós katonai gép eladása Szöulnak, amely még nem döntötte el, melyik gyártót válassza.

Az európai vállalatcsoport mindenképp szeretné megvetni a lábát Dél-Koreában, mert a térség legígéretesebb piacának tartja. Okkal, hiszen helikoptergyártó részlege épp a napokban írt alá egy 2,8 milliárd dollár értékű szerződést Szöullal. Az egyezség értelmében az Airbus és Dél-Korea közösen gyárt háromszáz helikoptert, amelyek kétharmadát Szöul katonai célokra, elsősorban felderítésre fogja használni.