2024. május 7., kedd

Új igénylők is jönnek a népkonyhára

Ada községben 126 gyermek és felnőtt étkezik az ingyenkonyháról
Krizsán Vilmos

Krizsán Vilmos

Február 2-ától május derekáig ismét üzemel Ada községben a népkonyha, amelyen hétköznaponként 126 személynek, köztük kisdiákoknak készítenek ételt. Krizsán Vilmos, a Vöröskereszt titkára elmondta, a népkonyha működtetője a humanitárius szervezet, amely a főzéshez szükséges alapvető élelmiszercikkeket és kenyeret biztosít, illetve a programot 1,5 millió dinárral támogatja Ada község önkormányzata és több mint 300 ezer dinárral az adai I., II. és a moholi helyi közösség.

– Jelenleg 126 felhasználó van. Ebből 41-en a moholi általános iskola diákjai, akik külön olyan ételt kapnak, például szendvicset, amit kézből meg tudnak enni. Az adai általános iskolában 30 gyermek kap főtt ételt. Moholon a helyi közösségben 30 személy, a leginkább rászoruló, nehéz szociális helyzetben lévő családok, illetve egyének kapnak egytálételt. Adán pedig 25-en kapnak ételt, amit a Vöröskeresztben vehetnek át. Az I. helyi közösség területéről 9-en, a II. helyi közösségből pedig 16-an. A népkonyhán étkezők az egytálétel mellett kapnak még fél kenyeret, abból a lisztből, amit a szervezetünk kapott a Szerbiai Vöröskereszttől – magyarázta Krizsán Vilmos. – A népkonyhaprogram 9 hónapra van tervezve, amit gyakorlatilag két ciklusban, októbertől december végéig, illetve február elejétől május közepéig bonyolítunk le. Ez az időszak körülbelül 7 hónap. Ezért valamennyi élelem megmarad, így ezt szét tudjuk osztani intervenciós segélyként azok között a rászorulók között, akik a legnehezebb helyzetben vannak. Előfordulnak kritikus helyzetek, amikor szétesik a család, betegség üti fel a fejét, amikor az öregek a gyógyszer mellett már nem tudják megvenni az ételt. Ilyen és ehhez hasonló esetekben próbálunk segíteni – nyilatkozta a titkár

A Vöröskereszt titkára elmondta, hogy az elmúlt évben a helyi önkormányzat 1,2 millió dinárt fordított a népkonyhaprogramra, viszont egész évben ennek több mint 2 millió dinárba került a megvalósítása. A program lebonyolításához a három helyi közösség összesen 372 ezer dinárral járult hozzá. Krizsán Vilmos közölte, hogy a Vöröskereszt 480 ezer dinár értékben biztosított élelmiszercikkeket a főzéshez, valamint 421 ezer dinár értében kenyeret, amit a Szerbiai Vöröskereszttől kapott 10 800 kg lisztért cseréltek el. Elmondta, hogy a tíz alapvető élelmiszeren kívül kaptak még szójalisztet, ecetet, ketchupot és majonézt, amit szintén odaadtak a népkonyhára, illetve egy részét szétosztották.

– Az idén 1,5 millió dinárt különít el az önkormányzat a népkonyhaprogramra. A Vöröskereszt körülbelül 480 ezer dinárt, a helyi közösségek pedig valamivel több, mint 300 ezer dinárt. Ez azt jelenti, hogy a népkonyhára 2,3 millió dinárt fordítunk, ami valamennyivel több, mint az elmúlt évben volt. Ez jó, mert egyre nagyobb szükség van rá. Sajnos a rászorulók száma nem csökken, hanem inkább szaporodik, újabb jelentkezők is vannak. Többet viszont nem tudunk ellátni, mert a program 100 személyre van tervezve, és így is 126 személynek készítjük az ételt. Az ebédet a Laguna étterem készíti, ők adták a legkedvezőbb árajánlatot. Sajnos az alacsony ár egy kicsit érezteti a hatását: néha mennyiségben és minőségben sem olyan az étel, mint amit korábban megszoktak a felhasználók. Szerencse, hogy van ez a program, mert ha a népkonyhaprogram nem lenne, akkor semmilyen segélyt nem tudnánk osztani. Az a tragikus helyzet állt elő, hogy másmilyen segélyt nem is kapunk, sem a Szerbiai és a Vajdasági Vöröskereszttől, sem mástól – nyilatkozta Krizsán Vilmos.