2024. május 4., szombat

Selfie Kosztolányival

Ötödik alkalommal rendezték meg a Kosztolányi-talány műveltségi vetélkedőt

A kétnapos Kosztolányi-napok rendezvény keretében került sor az ötödik Kosztolányi-talány elnevezésű műveltségi vetélkedőre, melyen szabadkai, zentai és kiskunhalasi középiskolás diákok vettek részt, összesen tizenhárom csapatot alkotva. Az idei Kosztolányi-talány az Anyuska régi képe, avagy selfie Kosztolányival címet viselte.

A vetélkedőt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg, aki a diákokhoz szólva elárulta, amikor egy kicsit utána olvasott a rendezvénynek, annyira belemerült a részletekbe, hogy mint fogalmazott, szívesen végigjárná ő is azt az utat, melyen majd a fiatalok vesznek részt.

– A szervezők minden évben igyekeznek egyre szélesíteni a repertoárt, ami ezt a rendezvényt ilyen széppé és izgalmassá teszi, hogy minden évben más és más várjon benneteket, amikor eljöttök erre a rendezvényre. Azok az ismeretek, információk, amelyek a birtokotokban vannak, s amelyeket a tanórákon szereztetek Kosztolányi Dezsőről, a műveiről, most egy egészen más szemszögből lesznek megvilágítva, hiszen a város utcái, terei, fái magába szívták a költő lelki világát és ennek ti is részesei lehettek a mai napon. Ami még különlegesebbé teszi a napot, az a selfie-készítés lesz, mely tőletek, fiataloktól nem áll messze, hiszen ti egészen másmilyen szemszögből látjátok a világot – mondta Jerasz Anikó.

A versenyzők a megnyitó után egy történelmi sétát tettek Szabadka belvárosában, melynek során úgy mutatták be a helyszíneket, hogy más szemszögből is megvilágítsák ezeket a pontokat, épületeket, s ehhez olyan kalauzokat hívtak segítségül, mint Mészáros Zoltán történész, Ninkov Kovačev Olga művészettörténész, Hicsik Dóra és Papp Melitta, a Városi Könyvtár munkatársai, valamint Gazsó Orsolya, a Kosztolányi Dezső Színház sajtóreferense. A sétán elhangzó információkat, anekdotákat, legendákat érdemes volt megjegyezni, ugyanis a vetélkedő egy teszttel zárult, melynek kérdéseire a válaszok a belvárosi séta folyamán hangzottak el. Egy másik feladatuk is volt a fiataloknak, mégpedig öt darab selfie-t kellett készíteniük olyan motívumokkal, valamint Kosztolányihoz és Szabadka történelméhez kapcsolódóan, melyekről a séta során szó esett, s ezeket a zsűri úgyszintén pontozta.

A vetélkedőn Hózsa Éva egyetemi tanár, Ágoston Pribilla Valéria magyartanár, Mihályi Katalin újságíró, Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója és Szalai Attila karikaturista zsűrizett.

Az első helyen a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium csapata végzett, második lett a Svetozar Marković Gimnázium csoportja, a harmadik helyezett pedig a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium 4 fős diákcsapata lett.

Negyedik helyezett a szabadkai Bosa Miličević Közgazdasági Középiskola csoportja, az ötödik helyet a zentai Gimnázium és a szabadkai Zeneiskola csapata osztja. Nagyon szépen szerepelt a szabadkai Egészségügyi Középiskola két csapata, az Ivan Sarić Műszaki Iskola két csoportja, a Politechnikai Középiskola csapata, a Vegyészeti-Technológiai Középiskola, valamint a Középiskolások Diákotthonának csoportja is.