2024. május 2., csütörtök

A cirkusz kapuja nyitott

Az Újfalusi cirkusz című könyv bemutatója Topolyán – Véget ért a Múzeumi esték rendezvénysorozat 2015-ös évada

A Múzeumi esték sorozat idei évadának záró előadása keretében könyvbemutatót szerveztek március 24-én a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében. Az esten Csernik Ilma pedagógus vállalta a moderátor szerepét, ő invitálta a közönséget az Újfalusi cirkusz kapuján való betérésre, a nézőtérről való szemlélődésre és a kiadvány első kötetes szerzőpárosának, Palásti Andrea és Fazekas Kinga Emese személyének, a műalkotás és alkotói folyamata, valamint a szerzők célkitűzéseinek megismerésére.

Gyermekkönyv, családi album, felnőttekhez szóló mű, verseskötet, művészkönyv, interaktív objektum. A felsorolt jelzők, jellemzők mindegyike elhangzott az est moderátora, továbbá a szerző, Palásti Andrea, az újvidéki Művészeti Akadémia Fotográfia Tanszékén végzett, tanulmányait jelenleg a Belgrádi Művészeti Egyetem doktori iskolájában folytató szabadúszó művész, valamint a kötetben szereplő, dadaisztikusnak minősített versek írója, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Német Nyelv és Irodalom Tanszékén diplomázott, mesterszakos tanulmányait végző, nyelvtanárként dolgozó Fazekas Kinga Emese megfogalmazásában az Újfalusi cirkusz behatárolásakor. A 2013-ban megjelent kötet kiadója, a Forum Könyvkiadó a Vajdaságban megjelent magyar gyermekkönyvek kategóriájában hiánypótlónak minősíti a fotóművész vastag kartonlapokból álló, harmonikaszerűen szétnyitható képeskönyvét, amelyben „különböző képzőművészeti megnyilvánulási formákkal – fénykép, rajz és kézzel írt szöveg – összeállított cirkuszjelenetek a képzőművész alkotásmódjára jellemző kollázstechnikával készültek”.

– Az alkotás gyerekhez, felnőtthöz egyaránt szól. Számtalan lehetőséget kínál mind az alkotásra, mind a továbbgondolásra. Rengeteg lehetőség van benne például a technikája, a kötetben szereplő versek nyelvi humora, a cirkuszi nézőtéren megjelenő családi fotóalbum jellege miatt is – nyilatkozta lapunknak Csernik Ilma, aki az Újfalusi cirkusz esetében izgalmas tér-idő játék és utazás mellett többek között a fényképnek mint médiumnak a jelentőségéről is szólt. Arról is faggatta beszélgetőpartnereit, hogyan értékelik a fotó szerepét a gyerekekkel való kommunikációban.

Palásti Andrea Újfalusi cirkuszánál a kollaborációra mint létrejötte esetében az egyik legfontosabb hozadékra hívta fel a figyelmet. Az együttműködésre, az együttes alkotásra, amely nemcsak a szerzőpárost jellemzi, hanem a gyerekekkel, a szülőkkel, a környezettel is megvalósul. A kötet szerzőpárosa nyitott műként tekint a kiadványra, további alkotásra ösztönző objektumként. Mint elhangzott, tapasztalatuk szerint a legtöbb gyermek elsősorban játékszerként tekint a kiadványra.

– Remélhetőleg a kötettel való ismerkedés ösztönzi majd a gyerekeket, hogy kollázstechnikával saját könyvet, (családi) albumot készítsenek – mondta a fotóművész.