2024. április 28., vasárnap

Örömlányok döntik meg Jonathant?

Felfokozott várakozás előzi meg a nigériai parlamenti és elnökválasztást, amelyet második nekifutásra próbálnak megtartani. A február 14-ére tervezett voksolást – az ország északi részében uralkodó háborús viszonyokra hivatkozva – ugyanis március 28-ára halasztották. A Boko Haram helyi terrorszervezet okozta káosz az utóbbi hetekben sem szűnt meg Észak-Nigériában, a választást ezúttal azonban már nem halasztják el.

A legnagyobb érdeklődés az elnöki tisztségért folyó vetélkedést övezi. Az egyik fő esélyes a Boko Harammal leszámolni képtelen, keresztény Goodluck Jonathan államfő. Legfőbb kihívója a népszerű ellenzéki Muhammadu Buhari. A muszlim extábornok egy puccs után 1983 decembere és 1985 augusztusa között – véreskezű diktátorként – már vezette a 177 millió lakosú országot, amely Afrika legjelentősebb kőolajexportőre, és gazdasága is a legjobb helyzetben van a kontinens országai közül.

A mérsékelt, ámde korrupt politikusnak tartott Jonathant a kormányzó Népi Demokrata Párt (PDP) támogatja, Buharit a Progresszív Kongresszus (APC) politikai tömörülés.

Sokan úgy vélik, Nigéria egyik legfontosabb választása előtt áll. A lakosságnak olyan vezetőt kellene az elnöki székbe juttatnia, aki képes felszámolni az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettel szövetségre lépett Boko Haram által Északkelet-Nigériában kikiáltott iszlám „államot” (kalifátust) és a veszélyes térségben helyreállítani a törvényes rendet. A terrorszervezet már legalább 14 000 nigériait ölt meg, és csaknem 1,5 millió helybelit űzött el otthonából. Ráadásul tavaly óta betört több szomszédos országba. Ezért már Csád, Kamerun és Niger katonái is harcolnak ellene.

Elképzelhető, hogy a Boko Haram-problémát Buhari hatékonyabban kezelné, mint a jelenlegi elnök. A katonai múltjáról elhíresült politikus (elnökként) talán a megfáradt hadsereg tiszteletét is kivívná, s ezzel új lökést adhatna az iszlamisták elleni harcnak. Mögötte egy különleges sereg is felsorakozott: a prostituáltak, akik gyűlölik Jonathant. Elnöksége idején ugyanis hátrányosan megkülönböztették őket, és még a „szakma” legalizálását sem engedélyezték, komoly bevételkiesést okozva így az „ágazatnak”. Az örömlányok országos érdekvédelmi szervezete (NANP) ezért nyíltan kiáll Buhari mellett. Sőt, ígéri, ha ő nyer, a kuncsaftok – pártállástól függetlenül – három napig ingyen vehetik igénybe szolgáltatásaikat.

A szervezet legutóbb az Afrikai Nemzetek Kupájának 2013-as döntője előtt tett hasonló ajánlatot. Akkor egyheti ingyen szexet ígért arra az estre, ha a legrangosabb afrikai labdarúgó tornán Nigéria első lesz. A válogatott győzött, de ma sem tudni, hogy a Burkina Faso elleni döntő mérkőzésen a NANP-ajánlat befolyásolta-e a játékosok teljesítményét.