2024. május 9., csütörtök

A Ludasi-tó születésnapján

Egy amfíbia segítségével tisztítják a Ludasi és Palicsi-tavat – Négy éven belül jelentős előrehaladást tapasztalhatunk majd a környezetvédelem és a tavak állapota terén, ígéri a polgármester

Harmincnyolc év telt el azóta, hogy a Ludasi-tavat a Ramsari Egyezmény értelmében kiemelt jelentőségű vizes területnek tekintik. A tó állapota ennek ellenére évről évre romlik. A tegnap a Ludasi Látogató Központban megtartott ünnepségen és tanácskozáson azonban több biztató információ is elhangzott, amely lépéseknek köszönhetően az elkövetkező néhány évben javulhat a helyzet.

Márton Ferenc, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója az idei tervek kapcsán kiemelte, hogy ebben az évben tervezik a tavakból a biomassza eltávolítását, annak a vízi járműnek – amfíbiának a segítségével, amelyet a tartományi titkárságnak köszönhetően tudtak megvásárolni.

– Ez a gép lehetővé teszi, hogy a vizes területeken is levágjuk a nádat, azt össze is gyűjti, és így el tudjuk távolítani a tó területéről, ezzel pedig csökkentjük a szerves anyagok felhalmozódását a tóban. Ez a multifunkcionális gép a Palicsi-tó területén is dolgozik majd, ahol hasonló feladatokat lát majd el. Az idén is sor kerül, 28. alkalommal a madárvilág megfigyelésére, arra a táborra, amelyet a Riparia Egyesülettel közösen szervezünk meg – mondta az igazgató.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere az ünnep kapcsán kiemelte, hogy komoly lépések történtek annak érdekében, hogy a Ludasi és a Palicsi-tavak állapota javuljon.

– Évtizedek óta küszködünk ezzel a problémával, nem tudjuk megtörni a jeget. A Palicsi és a Ludasi-tó szanálásának tervét és a konkrét operatív terveket kidolgozó és irányító munkacsoport munkájának köszönhetően végre megmutatkoznak az első eredmények is. Jelentős támogatást biztosított a város és a tartományi környezetvédelmi titkárság a Palics-Ludas Közvállalat felszerelésében, hiszen nem lehet gondozni és fenntartani valamit úgy, hogy közben híján vagyunk az eszközöknek, van két félig lyukas csónakunk. Rendet raktunk tavaly ebben a vállalatban, vettünk egy traktort, egy terepi szolgálati autót, az idén veszünk még egy multifunkcionális gépet, a fák és zöldfelületek rendezéséhez szükséges gépet. Ez a munkacsoport továbbra is végzi a munkáját, nagyon sok lépés következik. Reális esélyünk van arra, hogy az ősz folyamán kapjunk egy hatalmas támogatást a Németországi Fejlesztési Banktól, ennek köszönhetően jövőre nagyon komoly beruházásokat tudunk megkezdeni, ami hosszú távon megoldja majd a szennyvízelvezetést, illetve más gondokat és ezzel a tavak helyzetét is – mondta Maglai.

A tegnapi ünnepségen jelent volt a Horvat&Horvat vállalat képviselője is, amely vállalat végzi a Palicsi Főterv revízióját (ők készítették az eredetit is – a szerz. megj.), ennek köszönhetően pedig nemzetközi versenypályázatot is kiírhatunk az év végéig a palicsi idegenforgalom fejlesztésére is – hangzott el.

Dr. Slobodan Puzović tartományi környezetvédelmi titkár kiemelte, tavaly több mint 35 millió dinárt költöttek ezen a vidéken a természetvédelmi területek védelmére, a legnagyobb beruházás pedig mindenképp az a vízi jármű, amelyet már üzembe helyeztek, és segített a Ludasi-tó iszaptalanításában és a nádvágásban.
– Ebben az évben a Park Palics Kft. számára harmincmillió dinárt különítettünk el. Emellett 3–5 millió dinárt különítettünk el a környéken lévő természetvédelmi területek fenntartására, a napokban jelent meg a pályázat, és várjuk, hogy az illetékes vállalat konkrét projektumokkal keresi fel a titkárságot – taglalta a titkár, majd a Vajdaság területén lévő vizes területek állapota kapcsán elmondta, a helyzet korántsem kielégítő, az egész ország területén a vizek állapota az, ami a legnagyobb problémát jelenti a környezetvédelem terén. Hatmilliárd euróra lenne szükség, hogy kiépüljön a megfelelő szennyvíz-elvezetési hálózat, a szennyvíztisztító rendszerek, és hogy a már nagyon rossz állapotban lévő felszíni vizeinket megtisztítsuk. Szabadkán sem jobb a helyzet, ezért döntött úgy a Német Fejlesztési Bank, hogy ezt a törekvést támogatja, hogy Palicson és Ludason támogassa a szennyvíz-elvezetési hálózat kiépítését – mondta a titkár.