2024. május 5., vasárnap

Szabadka és árnyalatai

Megnyílt Kószó Attila és Vicai Olivér fotókiállítása

A városháza alatti Emléktárgyboltban nyílt meg csütörtökön este Vicai Olivér és Kószó Attila Szabadka 20 árnyalata című kiállítása. Az egybegyűlteket Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész üdvözölte, a kiállítást pedig Maglai Jenő, Szabadka polgármestere nyitotta meg.

– Ez a kiállítás szép példája annak, hogy városunkban a fotóművészet is helyet kap, és ennek a jövőben is így kell lennie. Nagyszerű, hogy vannak, akik lelkesen, magas szinten művelik, buzgón ápolják és népszerűsítik ezt a művészeti ágat. Fotóművészeink szép eredményeket érnek el, fontos őket támogatnunk, és időről időre helyet biztosítanunk az önkormányzat épületében, hogy megmutassák tehetségüket, munkáikat – mondta Maglai Jenő, majd megköszönte a Szabadkai Városi Múzeum segítségét, amiért a kiállítás mellé állt.

A tárlat létrejöttéről kérdeztük a két kiállítót, elsőként Kószó Attilát: 

– Vicai Olivérrel hosszú évek óta ismerjük egymást, hiszen tagja vagyok az általa vezetett Pannónia Fotóklubnak. Az elmúlt évek folyamán többször állítottunk ki együtt, megismertük egymás stílusát, ezért úgy gondoltuk, hogy ismét itt az ideje létrehozni egy közös kiállítást. Ez a tavaly megfogalmazott tervünk mára megvalósult. Ami a képeket illeti, a monokróm és a fekete-fehér technikában gondolkodtunk, de néhány színes képet becsempésztünk. A képeket vászonra nyomtattuk és lakkal bevontuk, szerintem érdekes és szép hatást keltenek – hallottuk a fotóstól.  

– Kószó Attilával hasonló zsánerben műveljük a fotózást. Szegeden egy ifjúsági klubban volt egy nagyon sikeres közös kiállításunk, ezért úgy gondoltuk, hogy Szabadkát semmiképp se hagyhatjuk ki. A Szabadkai Városi Múzeumhoz fordultunk, Ninkov Kovacsev Olga Szabadkát ajánlotta témául. Szabadka kimeríthetetlen téma, egy fotósbarátom kiállítása például csak Szabadka árnyékairól szól. Szabadka megszámlálhatatlan fotózási lehetőséget kínál. A kiállítás címe arra utal, hogy húsz kép tekinthető meg, közben persze időszerűek is gondoltunk lenni, eljátszadozva egy mostanában népszerű film címével. Nagyon szeretnénk kiállításunkat máshol is bemutatni. Több fotós véleménye is, hogy jól kiválasztott húsz képről van szó. Legjobban viszont azt szeretnénk, ha állandó helye lenne, mert egy művésznek az a legszebb – fejtette ki Vicai Olivér.

A két kiállítótól azt is megtudakoltuk, hogy milyen kép, milyen színek jutnak eszükbe Szabadka hallatán:     

– A kiserdőt ábrázoló kép jelenti nekem leginkább Szabadkát, a város neve hallatán csakis a természetes, meleg színek jutnak eszembe – mondta Kószó Attila.  

– A nagy síkság, a búzamező és az ezeket jellemző színek jelennek meg előttem, továbbá a piros és az ég kéksége – hallottuk Vicai Olivértől. 

A kiállítást április folyamán lehet megtekinteni.