2024. május 7., kedd

Ígéretes tehetség a kanizsai fiú

Muhi Kristóf ugyan még középiskolás, de számítógépes programjaival sikert sikerre halmoz

Ígéretes tehetség – ezzel a címmel ellátott emlékplakettet kapott Muhi Kristóf Szabadkán, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elismeréseként a III. Vajdasági Tehetségnap alkalmából. A magyarkanizsai fiú a Beszédes József Műszaki és Mezőgazdasági Iskolaközpont negyedikes tanulója, a díjat pedig az eddigi, rangos versenyeken elért, kiemelkedő helyezéseiért kapta. A fiú ötödikes kora óta jár különböző matematikai és informatikai versenyekre, az utóbbi időkben pedig a programozás iránt érdeklődik.

– Ötödikben az akkori tanárnőm, Kókai Anasztázia hívta fel a figyelmem a Neumann János matematikai versenyre. Minden évben indultam rajta, de az osztálytársammal ellentétben nekem csak nyolcadikban sikerült továbbjutni Szekszárdra. Az ő sikere motivált engem is, hogy minden évben újra megpróbáljam, mert akkor még nagy szó volt, hogy valaki külföldre mehet egy többnapos versenyre – meséli Kristóf, aki azóta is rendszeres résztvevője a megmérettetésnek, természetesen most már a középiskolás korosztályban. Az idei versenyen pedig, melyet a múlt hétvégén tartottak, II. helyen végzett. Mielőtt azonban gratulálnék a fiúnak, újabb oklevelet húz elő, amelyen ugyanaz a dátum szerepel, de egy másik versenyen aratott sikerét örökíti meg, ráadásul Miskolcon. A fiú mosolyogva fűzi hozzá magyarázatként, hogy március 21-én a szekszárdi versenyről egyenesen Miskolcra utazott, és a TUDOK XV. Országos Konferenciájáról szekción belül I. hellyel tért haza. A versenyeken való kiemelkedő teljesítményeken kívül két jelentős sikere is volt már szakmai körökben. Az egyik, hogy az iSerbia ifjúsági szervezet távkurzusán vett részt, ahol végül egy androidos applikációt kellett szerkesztenie, itt Kristóf egy olyan programot dolgozott ki, amely a Rubik-kocka kirakásában segít, úgy, hogy lefényképezzük a kockát, és megadjuk a programnak a kocka jelenlegi elrendezését. Ahogy Kristóf összegezte: Ezzel még a vakok is képesek kirakni a Rubik-kockát. Ezzel a programmal meg is nyerte a versenyt, a szakmai zsűri az ő programját találta a legeredetibbnek, amely ráadásul a legösszetettebb algoritmust tartalmazta. Másik nagy sikerének tartja azt, amikor egyik társával, Vörös Tamással Budapesten egy nemzetközi versenyre egy weblapot készítettek, amelyre régi mezőgazdasági szerszámokat, eszközöket modelleztek le 3D-ben. Felkészítő tanára, Bálint Nóra harmadikban tanít programozást a gépésztechnikusoknak, de állítása szerint Kristóf munkái felülmúlják olykor az ő tudását is.

– A felkészítés Kristóf esetében inkább támogatás jellegű. Olyan dolgokat készít, amelyekben én nem tudok neki segíteni, sokkal inkább mentori szerepet töltök be, aki segít neki ötleteket adni, vagy a matematikai számításokban még esetleg. Egy-egy problémánál tudom elmondani, hogy én hogyan látom a dolgot, s ez útmutatást adhat neki időnként. Meg persze a versenyek szervezésében és a szerb nyelvű kommunikációban. Az iskolában sok a tehetséges, szorgalmas diák, itt a tanulók jó alapot kapnak akár a továbbtanuláshoz is. Viszont kevés programozás van, és nagyon eltérő a diákok szintje. Sok függ attól, hogy az általános iskolában mit tanítottak nekik. Amivel Kristóf foglalkozik, az már egyetemi szintű informatika, de az ő esetében nagy előny, hogy már korábban, önszorgalomból érdeklődött és tanult a programozásról az interneten – teszi hozzá tanárnője.

Kristóf Kecskeméten szeretne továbbtanulni mérnök-informatikus szakon, ahol úgynevezett duális képzésben részesülne, de a versenyzéssel továbbra sem szeretne felhagyni.

– Ennek az a lényege, hogy a főiskola mellett a téli és a nyári szünetekben egy cégnél dolgozhatok, amely valamennyi fizetést is adna, így az elmélet mellett már gyakorlati tudásra és tapasztalatszerzésre is lesz lehetőségem, s utána nem köt hozzájuk szerződés, nem feltétlenül kell tovább dolgoznom nekik – Az egyik pesti cég pedig már alkalmazta is a fiút, így már csak a felvételi miatt kell egy kicsit még izgulni.

Bálint Nóra tanárnő szerint a programozói állás egy nagyon keresett szakma, de nem nálunk. Így szinte biztosra veszi, hogy a későbbiekben Kristóf Magyarországról is továbbáll.

– Az itteni gépésztechnikus-számítógépes szerkesztő szak nem informatikai szak, ők gépésztechnikusok, de mégis tervezők, s nem azok, akik a gyárakban a gépsor mellett állnak. Ezzel érdemes nekik továbbtanulni, mivel technikusként önmagában, úgy gondolom, nehéz itt elhelyezkedniük, viszont egy mérnöki diplomával már sokkal egyszerűbb.