2024. május 5., vasárnap

Közkincs maradhat Charles Dickens íróasztala

Egy örökségvédelmi alap felajánlásának köszönhetően közkincs maradhat Charles Dickens (1812-1870) nevezetes mahagóni íróasztala, amelynél a nagy angol író utolsó műveit, köztük a Szép reményeket és a Két város regényét írta.

A londoni Dickens Múzeum vasárnap jelentette be, hogy 780 ezer font (320 millió forint) adományt kapott a kormány támogatását élvező NFMF örökségvédelmi alaptól az íróasztal és a hozzá tartozó diófa szék megvásárlásához, és így a magántulajdonban lévő irodalomtörténeti ereklyék, amelyek eddig kölcsönként voltak kiállítva, végleg a múzeumban maradhatnak.

Dickens lányának, Mamie-nek a naplója szerint a szerző a kenti Gad's Hill-i házban ennél az asztalnál írta a Szép remények című könyvét és ennél intézte utolsó ügyeit, mielőtt 1870. június 9-én meghalt.

Jeanne-Marie Dickens Wenckheim grófnő, a nagy író, Charles Dickens ükunokájának magyar származású özvegye, tiszteletben tartva 1999-ben elhunyt férje, Christopher Charles Dickens akaratát, 2008-ban a londoni Great Ormond Street-i gyermekkórháznak ajándékozta a Karácsonyi ének szerzőjének íróasztalát és székét. Az író hajdan támogatta a kórház létrehozását és 1858-ban a működéshez szükséges alapok összegyűjtésére szervezett gálaesten az ő beszéde is hozzájárult ahhoz, hogy 20-ról 75-re emelkedhetett ágyainak száma.

A kórház nem sokkal később elárvereztette az íróasztalt, és jelenlegi tulajdonosa ugyancsak árverésre bocsátotta volna, ha a múzeum nem tudta volna előteremteni a megvételéhez szükséges pénzt.

Kevés szerző munkáit olvassák, dolgozzák fel és idézik olyan gyakran, mint a kétszáz évvel ezelőtt született Dickensét. Az író belakta egész Londont, számos helyen élt, otthonai közül azonban egyedül a múzeummá alakított négyszintes téglaépület maradt fenn.