2024. május 2., csütörtök
LABDARÚGÁS - EURO-2016

A szerbek Lisszabonba, a görögök Budapestre mennek „túlélni”

A 2016-os Európa-bajnokság selejtezősorozatának első idei meccseire kerül sor a hétvégén, a magyar és a szerb válogatott is vasárnap este lép pályára, előbbi Görögországot fogadja a budapesti Groupama Arénában, utóbbi pedig Lisszabonban lép pályára Portugália vendégeként.

A két vendégcsapatban közös, hogy eddig mindössze egy pont áll a nevük mellett az F, illetve az I csoportban, tehát amennyiben nem tudnak nyerni, gyakorlatilag lemondhatnak az Eb-részvételről.

A szerb válogatott dolga rendkívül nehéznek ígérkezik, hiszen a portugálok mindenképpen a győzelemre játszanak majd, mivel újabb három ponttal nagyon közel kerülnének a csoport első két helye egyikének a megszerzéséhez. Szerbia egy esetleges győzelemmel visszazárkózhatna a csoport esélyesei közé, legalábbis Predrag Mijatović, az egykori jugoszláv válogatott szerint: „Szerbia játékosai számára ideális lehetőség az erős Portugália, a csoportfavorit elleni meccs, hogy az ország futballszerető embereiben újraébressze a nemzeti csapatba vetett hitet. Egy győzelemmel visszatérnének az Eb-részvételért zajló csatába, de utána különösképpen fontos lenne az indulatok csökkentése és a saját képességekben való bizalom.” Radovan Ćurčić szövetségi kapitány szerint nem csak a védekezésre fog koncentrálni csapata, úgy érzi, rögzített játékhelyzetekből találhatnak be leginkább: „A védekezés alapdolog a fociban, de biztos vagyok benne, hogy nem leszünk annyira beszorítva, hogy csak védekezzünk. Gólszerzésre fogunk törekedni, a játékmegszakítások lehetnek a mi legnagyobb fegyverünk, ezen dolgoztunk sokat.”

A két csapat a 2008-as Eb-selejtezők során is egy csoportban szerepelt, akkor mindkét találkozó 1:1-es döntetlennel ért véget.

A magyar válogatott számára is döntő fontosságú lehet a görögök elleni találkozó, hiszen egy győzelemmel vagy döntetlennel esélytelenné tenné a kvalifikációs sorozat előtt a csoport favoritjának kikiáltott Görögország számára az Eb-részvételt. Dárdai Pál csapatának egy régi mumus ellen kell pályára lépnie, elvégre a görög csapat az egymás elleni mérlegben sokkal jobban áll, 17 mérkőzésen 8 győzelmet aratott 5 döntetlen és 4 vereség mellett. Ha Eb-selejtezőket veszünk górcső alá, még rosszabb a helyzet, 8 korábbi mérkőzésen Magyarország egy győzelem és két döntetlen mellett ötször vereséget szenvedett – legutóbb 2007 novemberében látogattak a hellének Magyarországra, akkor 2:1-es győzelmet arattak. A vendégcsapat új kapitánya, Sergio Markarián irányításával készül, közel azonos számú sérültje van, mint a hazai együttesnek, a találkozó csaknem minden érintettje úgy fogalmaz, hogy lehetetlen megjósolni a végkimenetelt. A magyar csapat legutóbbi két tétmeccsét, a Feröer elleni idegenbeli és a finnek elleni hazai selejtezőt is 1:0 arányban nyerte meg, a szurkolók nagy része valószínűleg előre aláírna egy ugyanilyen eredményt. Dzsudzsák Balázsék egy esetleges győzelemmel az eredményektől függően akár az éllovas Romániát is beérhetik.