2024. május 4., szombat

A magyar kultúra egy napja a fővárosban

A verseci és a pancsovai művelődési egyesület Belgrádban vendégszerepelt

Magyar művelődési napot tartottak a hétvégén Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezésében és a Collegium Hungaricum támogatásával megtartott esemény célja, hogy egymás szokásainak és kultúrájának megismerésével ápolja a magyarok és a szerbek közötti kapcsolatot.

– Népeink között szoros összeköttetés van, a kulturális kapcsolat pedig olyan erős köteléket jelent, amely nélkülözhetetlenné teszi az ilyen rendezvények megtartását – mutatott rá Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi városi szervezetének elnöke. Mint megtudtuk, gondolkodnak azon, hogy évente több alkalommal is megszervezzék a találkozót, ugyanakkor azt szeretnék, ha a magyar kultúra napja hagyománnyá válna a fővárosban is. Ezúttal a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület, valamint a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületet látták vendégül, akiknek képviselői népdalokból és néptáncokból hoztak magukkal egy kis ízelítőt a fővárosba. Amíg a verseci egyesület tagjai zsámboki, valamint dél-alföldi táncokat adtak elő, illetve tagjuk Mészáros Brigitta népdalokat énekelt, a pancsovai egyesület népzenészei adták hozzá a talpalávalót. A verseciek ugyanakkor kézimunka kiállítással, illetve hagyományos süteményekkel, diós-mézes, valamint meggyes bejglivel, zserbókockákkal és más édes- és sós süteménnyel is kedveskedtek a látogatóknak.

– A verseci kultúregyesület az egyesület megalapítása óta nem járt Belgrádban, ezért úgy éreztük, hogy ezt pótolnunk kell. Táncokkal, énekkel és kézműves munkákkal jöttek el hozzánk – magyarázta a VMSZ helyi szervezetének elnöke. A rendezvény helyszíne a Kalemegdan volt, aminek történelmi jelentősége is van. – Mint tudjuk, Hunyadi Jánosnak itt emlékkövet állítottak. Ugyanakkor a Cvijeta Zuzorić pavilon Belgrádban a művelődés szempontjából fontos helyszínnek számít – mutatott rá.

A látogatók a verseci és pancsovai vendégeknek köszönhetően délutánig gyönyörködhettek a népviseletekben és élvezhették a magyar nótát.