2024. május 2., csütörtök

Šešeljnek vissza kell térnie Hágába

A hágai törvényszék fellebbviteli tanácsa meghagyta, hogy vonják a vissza a Vojislav Šešelj ideiglenes szabadlábra helyezéséről szóló döntést és a vádlott térjen vissza a scheveningeni fogdába.

A Szerb Radikális Párt elnökének visszatérte után Szerbia és Hollandia újra nyilatkozik majd a szabadlábra helyezéséről, majd a hágai törvényszék bírói tanácsa újra felméri annak lehetőségét, hogy Šešeljt ideiglenesen szadadlábra helyezzék. 

Vojislav Šešelj a Novosti napilapnak úgy nyilatkozott: tartóztassák le, nem fog önként visszamenni Hágába.
„Lássuk, hogyan fog Aleksandar Vučić és Tomislav Nikolić engem letartóztatni" - mondta Šešelj. Hozzátette, délután Borban lesz és egy nagygyűlésen fog beszédet mondani. „Jöjjön a rendőrség, ők őrizetbe vesznek, ha a csendőrség jön, akkor meg kell védenem magam, mert azok vernek. Nem lesz könnyű engem letartóztatni." - nyiltakozta a Szerb Radikális Párt elnöke.

Ez nem az első eset, hogy visszarendelnék a Szerb Radikális Párt elnökét Hágába. Tavaly decemberben a hágai ügyészség azzal a kéréssel fordult a törvényszék illetékes bírói tanácsához, hogy semmisítse meg a Vojislav Šešelj vádlott ideglenes szabadlábra helyezésével kapcsolatos döntését, és a terheltet rendelje vissza Hágába. Azzal érveltek, hogy a Szerb Radikális Párt elnöke viselkedésével aláásta a döntés szellemiségét. A hágai törvényszék bírói tanácsa azonban akkor elutasította a hágai ügyészség beadványát.

Vojislav Šešeljt tavaly november derekán egészségügyi állapota miatt helyezték szabadlábra.