2024. május 2., csütörtök

Két újabb fejezetet nyitottak meg a montenegrói EU-csatlakozási tárgyalásokon

Két újabb témafejezetet nyitottak meg a Montenegró EU-csatlakozásáról zajló tárgyalásokon – közölte hétfőn Brüsszelben az unió tanácsa.

A most tartott egyeztetésen az uniót Ilze Juhansone, az EU soros elnökségét ellátó Lettország EU-képviseletének vezetője, Montenegrót pedig Andrija Pejović, európai integrációs ügyekben illetékes államtitkár képviselte.

A nyugat-balkáni ország 2012 óta folytat csatlakozási tárgyalásokat. Az összesen 35 témakör közül a most megnyitott kettővel – az adórendszerről, illetve a külkapcsolatokról szóló fejezettel – együttesen immár 18 fejezetet nyitottak meg, közülük kettőt pedig ideiglenesen le is zártak. A lezárás ideiglenes jellegének a hangsúlyozása a jelen esetben jórészt puszta formalitás: azt a diplomáciai tárgyalástechnikai alapelvet jelzi, hogy semmilyen részkérdésről nem tekinthető véglegesnek az egyezség, amíg minden részkérdésben meg nem tudnak állapodni.

Brüsszeli értékelés szerint az adóztatás területén Montenegrónak olyan kérdésekben kell összhangba hoznia saját jogi normáit az EU-előírásokkal, mint például az áfaszabályozás. Kapacitáshiányok mutatkoznak az adóbeszedés közigazgatási intézményrendszerében, illetve még várat magára Montenegró részéről az a számítástechnikai fejlesztés, amely lehetővé teszi majd az olajozott nemzetközi információcserét.

A külkapcsolatok terén Montenegrónak az uniós szabályokhoz kell igazítania nemzetközi megállapodásait.

A következő csatlakozási tárgyalási fordulót júniusra ütemezték be.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság tavaly hivatalba lépett elnöke egyik emlékezetes nyilatkozatában a 2019-ig tartó hivatali ciklusról úgy vélekedett, hogy ebben az időszakban várhatóan nem lesz EU-bővítés. Később uniós illetékesek úgy finomították Juncker szavait, hogy ez alatt az öt év alatt valószínűleg egyetlen pályázó ország sem jut el az integrációs folyamatban a csatlakozásra való alkalmasságig, de ez nem jelenti azt, hogy a csatlakozási tárgyalások folyamata leállna. Ez utóbbi állítást igazolni látszik a mostani fejlemény, miszerint – Montenegró esetében legalábbis – tovább szélesedik a csatlakozási tárgyalásokba bevont témák köre.