2024. május 5., vasárnap

Kinevezték a Gázművek és a Távfűtő Művek igazgatóját

A Szabadkai Rádiót árveréssel egybekötött ajánlatgyűjtés módszerével privatizálják – Rendkívüli képviselő-testületi ülés Szabadkán

Néhány hete igazgató nélkül maradt a Szabadkai Gázművek, szombaton azonban a városi képviselő-testület ülésén mégis kinevezték Dragan Božinovićot a vállalat élére. A Szerbiai Szocialista Párt szabadkai szervezetén belüli hatalmi harcok ugyanis néhány hete azt eredményezték, hogy Božinovićot, aki addig a Gázművek élén állt, kizárták a pártból. A Szabadkán hatalmon lévő erők koalíciós szerződése értelmében a Távfűtő Művek és a Gázművek igazgatói székére a Szerbiai Szocialista Párt káderei jogosultak. A Távfűtőművek ügyvezető igazgatója Dervo Ahmetović maradt. A kinevezések mellett 40 képviselő szavazott, 13-an voltak ellene.

Az ellenzék nem támogatta a két igazgató kinevezését. A Demokrata Párt szerint jogszerűtlen volt a pályáztatás.

Slavko Parać, a DP frakcióvezetője azt nyilatkozta, az igazgatókat kinevező bizottság elnöke a pályázat kiírása után három nappal bejelentette, hogy kik lesznek az említett vállalatok igazgatói. Szóval, ha a bizottság elnöke tudja, hogy kik lesznek az igazgatók, mivel azt mondta, hogy azok lesznek, akik most is hivatalban vannak, akkor a pályázat egy komédia – mondta Parać.

A Szabadkai Rádió privatizációs eljárását tőkeértékesítési modell szerint, árveréssel egybekötött nyilvános ajánlatgyűjtéssel bonyolítják majd le. A magánosítandó állami tőke százalékaránya a Szabadka város tulajdonában lévő privatizációs alany tőkéjének 100%-a. A kikiáltási ár a jelen rendelet 1. pontjában foglalt nyilvános árverésen a privatizációs alany tőkéjének 2013. XII. 31-én érvényes becsült értékének 100 %-a, ami 2 442 000,00 dinár összegben kerül eladásra. Erről még tavaly novemberi ülésén döntött a városi képviselő-testület. Azonban megállapítást nyert, hogy az említett rendelet nem tartalmazza a privatizációs törvény 21. szakaszával előírt valamennyi elemet, amelyekre a privatizációs eljárás lebonyolításához szükség van, Szabadka Város Képviselő-testülete módosította az említett rendeletet és azt kiegészítette az összes szükséges elemmel.

A Szabadkai Rádióval kapcsolatos indítványra reagálva a képviselők elmondták, a magánosításra vonatkozó állami szintű törvényt be kell tartani. Az egyetlen mód a rádió megmentésére az, hogy a törvényes keretek között garanciákat kérnek a potenciális vásárlóktól.

Buckó György, a VMSZ frakcióvezetője nyilatkozata szerint a magánosítás a lehető legjobban szem előtt tartja a többnyelvű műsorszórás intézményét és a szerzett jogokat, ami a nemzeti közösségek szerzett jogait érinti. Ezek a garanciák bekerültek a törvénybe, melynek értelmében, aki megveszi a Szabadkai Rádiót, ha lesz ilyen érdeklődő, öt évig kell fenntartania a jelenlegi műsorrácsot.