2024. április 28., vasárnap

A Föld órája Topolyán

Topolya harmadízben csatlakozott a Föld órája nemzetközi akcióhoz

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület a 33. Szent Gellért Cserkészcsapattal, az Origo Egyesülettel és az Izlog Ideja művészklubbal együtt az idén harmadízben csatlakozott a megmozduláshoz, amely egy világméretű klímavédelmi akcióra irányítja a figyelmet. A civil szerepvállalásnak köszönhetően Topolya is egyike volt a világ több ezer olyan városának, ahol március 28-án este egy órára kialudtak a fények.

A Föld órája (Earth Hour) egy olyan önkéntes kezdeményezés, amely világviszonylatban ausztráliai ötlet nyomán kilencedik alkalommal került megrendezésre. Szerbia hetedik éve közreműködik a nemzetközi akció sikerre vitelében, Topolya 2015 márciusában immáron harmadik alkalommal. A megmozdulás fő célja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében, sikerre vitelében –, tudtuk meg a fentebb jegyzettekkel egyetemben Sihelnik József okleveles természetvédelmi mérnöktől, az Arcus titkárától –, arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusa utolsó szombatjának estéjén világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeiket. Lapunknak nyilatkozva, ő erre szólította fel a topolyai lakosságot is, továbbá arra, hogy csatlakozzanak, vegyenek részt a megmozdulás apropóján szervezett topolyai, különböző helyszíneken tartott programokban. A topolyai akció fő látványosságának ezúttal is a helyi Sarlós Boldogasszony római katolikus templom díszkivilágításának hatvan percre történő lekapcsolását szánták. A Föld órája akció alkalmából emellett azonban az Izlog Idejában is kialudtak a fények, illetve látványos és szórakoztató programok is várták az érdeklődőket: 18.30-tól a művészklubban A villanykörte összeesküvés – a tervezett elavulás története című filmet vetítették, 20.15-től ugyanott akusztikus zenei műsor kezdődött, majd kezdetét vették az előkészületek a 20.30-kor történő lekapcsoláshoz. – Négy-ötszáz teamécsesből rakjuk ki a rendezvény logóját, a 60+-t, amelyben a 60 szimbolizálja az egy órai időtartamot, a plusz pedig azt, hogy ne csak most, hanem az év hátralévő részében is takarékoskodjunk az elektromos energiával, illetve az egyéb energiaforrásainkkal. A templom lépcsőfeljárója alá nemcsak a logót rakjuk ki, az akció angol nyelvű elnevezése és a 2015-ös időmeghatározás is ott szerepel majd – emelte ki Sihelnik.

A titkár szerint tavaly a világméretű akcióhoz több mint kétmilliárd ember csatlakozott. Szerbiában 2014-ben országos szinten 89 település, 126 iskola, 88 civil szervezet. Bár feltehetően a hideg és szeles idő miatt Topolyán a tavalyi évhez viszonyítva csaknem fele annyi érdeklődő csatlakozott a szervezőkhöz, mintegy nyolcvanan, a templomnál mécsesekből kirakott jelzésértékű szavak, szókapcsolatok kialakításánál sokan segédkeztek. Bár a szél megakadályozta, hogy a mintegy ötszáz mécses egy időben égjen, amely valamelyest rontott a várt összhatáson, a szervezők és a jelenlévők is sikeresnek minősítették az idei évi megmozdulást is.