2024. május 4., szombat

Jelentések részletek nélkül

Nikola Selaković: Nem is értem, miért kellene, hogy önöket jobban érdekeljék a helikopter-baleset körülményei, mint engem

A március 13-án történt helikopter-baleset kapcsán elkészült a második szakértői jelentés is. Aleksandar Vučić kormányfő saját elmondása szerint olvasta a dokumentumot, de ebben nem szerepel semmiféle szenzációs megállapítás. A közvélemény értesülni fog a jelentés két sarkalatos részletéről, emelte ki Vučić, mondván, hogy mostanra biztossá vált, hogy a lezuhant helikopter tekintetében műszaki hiányosságokról is beszélni lehet, ugyanakkor a baleset nem elsősorban ezek miatt történt. A részletekről egyedül az ügyészség nyilatkozhat és ezt biztosan meg is teszik, amint azt jónak látják, szögezte le Vučić, hozzátéve, hogy az ügyészség független.

Mint az ismeretes, a Szerbiai Hadsereg helikoptere, amely egy raškai, ötnapos beteg csecsemőt szállított Belgrádba, március 13-án zuhant le a belgrádi Nikola Tesla repülőtér közelében. A zuhanást senki nem élte túl, heten – a Szerbiai Hadsereg kötelékében szolgáló négy személy, két Novi Pazar-i orvos és a kisbaba – életüket veszítették. A helikopter legénysége azért indult a baba mentésére, mert a csecsemőt Novi Pazarból Kragujevacra szállító mentőautó útját sziklaomlás zárta el az Ibari közúton. Az Mi–17 típusú helikopter a raškai kaszárnyában szállt le, ide szállították át az inkubátorban lévő csecsemőt. Az este folyamán Belgrád felett viharossá vált az idő, sűrű köd ereszkedett le, ezért a helikopter nem tudott leszállni a repülőtéren, sokáig körözött a főváros felett, majd végül lezuhant. A baleset pontos okai továbbra is ismeretlenek. Két vizsgálóbizottság is megalakult a baleset körülményeinek kivizsgálására, az egyik két héttel ezelőtt készítette el jelentését és továbbította az illetékes ügyészségnek, az viszont mindmáig nem nyilatkozott a dokumentum tartalmáról.

A belgrádi napilapokban és internetes hírportálokon a balesetet követően több állítás is napvilágot látott. A független szakértők egy része azt állítja, hogy a kisbabát szállító helikoptert inkább Kraljevóra, vagy Kragujevacra kellett volna irányítani, ugyanakkor azért esett mégis a választás a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre, mert Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter újságírók kíséretében ott várta a gyermeket. Azt, hogy Belgrádban és felette mennyire kedvezőtlenek voltak az időjárási viszonyok, az is bizonyítja, hogy a szóban forgó időszakban az utasszállító repülőgépek java részét Temesvárra irányították át. Arról is értesülhettünk, hogy a csecsemőt mentőautóval alternatív utakon is Kragujevacra, vagy Kraljevóba lehetett volna szállítani. Erre válaszként az illetékesek elmondták, hogy a mentőautóban, azaz az inkubátorban, kifogyófélben volt az oxigén, ezért volt az szükség a helikopteres mentőakcióra. Az illetékesek utóbbi állítását Mirsad Đerlek, a Novi Pazari-i Közkórház igazgatója cáfolta meg, mondván, hogy a mentőautóban annyi oxigén állt rendelkezésre, hogy a kisbabát akár Szabadkáig is el lehetett volna szállítani.

A hétfőn elkészült jelentés kapcsán Bratislav Gašić védelmi és Nikola Selaković igazságügyi miniszterek türelemre kérték a közvéleményt.

– Legyenek türelemmel és várják ki a dolgok végét. Nem is értem, miért kellene, hogy önöket jobban érdekeljék a helikopter-baleset körülményei, mint engem. Senkinek nem áll érdekében bármit is elhallgatni, ezért mindenki biztos lehet benne, hogy amint az ügyészség elérkezettnek látja az időt, minden érdemi részletet közöl az újságírókkal, illetve a közvéleménnyel – fogalmazott Selaković az újságíróknak nyilatkozva, Gašić pedig elmondta, hogy egyelőre nem olvasta a jelentést.