2024. május 4., szombat

24 órás közúti ellenőrzésre készül a rendőrség

Egyetlen nap alatt az összes sebességmérő eszközt bevetik az utakon

A szerbiai Belügyminisztérium a közlekedési rendőrséggel karöltve a közlekedésbiztonság növelése céljából április folyamán hajtják végre a Blic maraton elnevezésű akciót, amelynek keretében, 24 órán át minden rendelkezésre álló sebességmérő eszközt bevetnek, amelyekkel közlekedési rendőrség rendelkezik.

Az európai országok gyakorlata szerint, ahol ezt az akciót már korábban is végrehajtották, a polgárok is bekapcsolódnak abba, olyan módon, hogy rámutatnak, melyek azok a lokációk, ahol megítélésük szerint a legtöbb sebességtúllépés történik.

Ennek szellemében a közlekedési rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy legkésőbb péntekig, április 3-ig e-mailbe vagy telefonon javasoljanak helyszíneket a területi rendőrállomásokon. A rendőrállomások telefonszámai és e-mail címei megtalálhatók a közlekedési rendőrség honlapján a kapcsolatok menüpont alatt (http://prezentacije.mup.gov.rs/usp/Kontakt/Kontakt.html).

Az akció során a közlekedési rendőrség az összes, rendelkezésére álló, a sebesség mérésére alkalmas eszközt bevet majd, legyen az kézi radar, videó felügyelet vagy pedig álcázott, sebességmérést végző gépkocsi.

A készülékek videó és fényképfelvételeket készítenek a megengedett sebességet túllépő autókról, ezt követően a sofőröket megállítják és megbüntetik.

Az akció háttere, hogy a megengedett sebesség túllépése a közlekedési balesetek leggyakoribb okozója, különösen igaz ez a súlyosabb balesetekre. A nemzetközi tanulmányok arra mutattak rá, hogy, 1 km/h-s sebességcsökkentés 3 százalékkal csökkenti a halálos áldozattal járó balesetek számát.