2024. április 28., vasárnap

Sztrájkügyben a békítő ügynökséghez fordulnak

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója (USPRS) a békítő ügynökséghez fordul, mert nem talál megoldást a követelései érvényesítésére és a sztrájkra, amely már ötödik hónapja tart, míg a minisztériumban azt ígérik, hogy az elkövetkező hónapokban megkezdődik az oktatásügyi dolgozók anyagi helyzetének tartós megoldása.

A békítő ügynökségtől az Unió mindenekelőtt azt várja, hogy közvetítsenek az oktatási minisztérium vezetőivel való találkozó tető alá hozatalában, mert a szakszervezet eddigi meghívásai nem jártak sikerrel.

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója (USPRS) és a Szerbiai Tanügyben Dolgozók Szakszervezete (SRPS) tagsága immár ötödik hónapja 30 perces órák tartásával sztrájkol, és már fordultak Aleksandar Vučić kormányfőhöz is, mert közeledik a tanév vége és sem a mindenki számára elfogadható megoldásra, sem az oktatás normalizálására még semmiféle kilátás sincs.

A két szakszervezetnek a tárgyalások folytatására vonatkozó felhívására válaszolva az oktatási minisztériumban azt hangsúlyozzák, meggyőződésük, hogy az elkövetkező hónapokban a már bejelentett lépéseknek köszönhetően megkezdődik az oktatásügyi dolgozók anyagi helyzetének javítása, társadalmi státuszának rendezése. Az oktatási tárca közleményében sajnálatát fejezi ki, miszerint a szakszervezetek, hogy nyomást gyakoroljanak a minisztériumra, a közvéleményben olyan képet festenek, hogy bukásra van ítélve e tanév, a szakszervezeti harc részeként ezzel félelmet keltve a szülőkben és a diákokban.

– A minisztérium nem tárgyalhat olyan egyénekkel, akik a törvény megszegésére szólítanak fel, ezért arra kérjük önöket, hogy a minisztériummal folytatandó konstruktív tárgyalások első lépéseként határolódjanak el azoktól a képviselőiktől, akik arra szólítják fel a pedagógusokat, hogy ne törvényes módon sztrájkoljanak – olvasható a minisztérium honlapján megjelentetett válaszban.

A két szakszervezet állítása szerint a sztrájkolókra nyomást gyakorolnak, hogy hagyják abba a tiltakozást.

Ma délben Kruševacon „nagy szülőértekezlet” címmel tiltakozó megmozdulást szerveznek.