2024. április 28., vasárnap

Túszul ejtettek egy ügyészt egy isztambuli bíróságon

Egy török szélsőbaloldali csoport fegyveres tagjai túszul ejtettek kedden egy ügyészt Isztambul egyik bíróságán és azzal fenyegetőztek honlapjukon, hogy megölik őt - jelentette a helyi média.

A túszejtés a Caglayan igazságügyi palota egyik termében történt. Sajtóértesülések szerint az akció során három lövés dördült el. A bíróság épületébe benyomultak a különleges erők, de nem rohamozták meg a hatodik emeleten magát elbarikádozó két túszejtőt. A palotát kiürítették.

Az ügyészt a szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) tagjai tartják fogva, akik állítólag robbanószerkezetekkel is fel vannak szerelkezve. Az épületet fegyveres, golyóálló mellényt viselő rendőrök vették körbe. A tűzoltóság is készenlétben áll.

A terrorcsoport honlapján közzétett egy képet, amelyen az egyik támadó fegyvert szegez a túsz fejéhez. Mehmet Selim Kiraz ügyész vezeti a vizsgálatot egy tinédzser halála ügyében, akit a tavaly márciusi kormányellenes tüntetések idején a rendőrség sebesített meg. A fiú kómába esett és néhány hónappal később meghalt.

A DHKP-C a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) teszi felelőssé a 15 éves Berkin Elvan megöléséért. A szélsőbaloldali csoport azt követeli, hogy a fiút halálosan megsebesítő rendőr a nyilvánosság előtt, a televízióban tegyen vallomást, az Elvan mellett tüntetők ellen emelt vádakat pedig ejtsék.

A Hürriyet című török napilap honlapján azt jelentette, hogy tárgyalás kezdődött a túszejtők és a rendőrség között. Elvan apja pedig eközben arra szólította fel a fegyvereseket, hogy ne bántsák az ügyészt, mondván, a család nem akar több vérontást.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió (EU) és Törökország terrorszervezetként tartja számon a DHKP-C-t. A csoport számlájára írják az amerikai nagykövetség ellen 2013-ban elkövetett öngyilkos merényletet. 2001-ben két rendőr és egy ausztrál turista vesztette éltét Isztambul központjában, a DHKP-C által elkövetett támadásban.