2024. május 3., péntek

Glavaš végelgyengüléses állapotban szabadult

Válságos állapotban szállították kedden a zágrábi börtönkórházba a 26 napja éhségsztrájkot folytató Branimir Glavašt, aki kisvártatva visszanyerte áhított szabadságát.

Az egykori horvát tábornok, aki 20 kilót fogyott, kórházba való szállításakor megengedte ugyan az orvosoknak, hogy megvizsgálják, ám továbbra is elutasította az ételt, a gyógyszereket és az infúziót. Noha a bíróság előző nap jövő év május 5-éig meghosszabbította vizsgálati fogságát, ügyvédei kedden kérték, hogy egészségi állapotára való tekintettel engedjék szabadon. A kérelmet a zágrábi megyei bíróság tanácsa jóváhagyta, és azonnali hatállyal szabadlábra helyezték. Az ügyészség jelezte, fellebbez a határozat ellen, ám – mivel ez jogilag nem akadályozza a fogva tartott szabadlábra helyezését – Glavaš már a délutáni órákban elhagyta a kórházat és Eszék felé indult.

Az ügy előzménye: a horvát alkotmánybíróság januárban érvénytelenítette Glavaš nyolcéves börtönbüntetését, amelyet háborús bűnök miatt a legfelsőbb bíróság szabott ki rá. A taláros testület perújrafelvételt rendelt el. Március 5-én, néhány héttel szabadlábra helyezése után a legfelsőbb bíróság elrendelte újbóli letartóztatását, erre Glavaš éhségsztrájkba kezdett.

A volt tábornok Eszék védelmét irányította a horvátországi háborúban, élet és halál ura volt a Dráva-parti városban. A vádak szerint 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett, és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot alárendeltjeinek.