2024. május 2., csütörtök

Díjat kapott Tolnai Szabolcs rövidfilmje

Díjazott lett Tolnai Szabolcs A romlás virágai című rövidfilmje Belgrádban, a dokumentum- és rövidfilmek 62. nemzetközi fesztiválján. Az alkotás a hazai alkotások kategóriájában nyert szakmai díjat. A romlás virágait tavaly a palicsi filmfesztivál látogatói is megtekinthették.

– A film Döbrei Dénes közreműködésével jött létre, aki felhívta a figyelmemet, hogy bontják a Zorka egykori vegyiművek épületét. A romlás virágai a privatizációról szól, azaz: hogyan lettek aprópénzért elmagánosítva a gyárak, a munkások pedig megalázva és elbocsájtva. Ez a film zéró költségvetésből készült. Úgy gondoltam, ha egy ilyen témáról forgatok filmet, képmutatás lenne politikusoktól kérnem pénzügyi támogatást. A romlás virágai mintegy félórás kisfilm, és a barátaim részvételével jött létre. Eredetileg is így terveztem, azt mondtam, aki akarja, tartson velem. A többiek benne voltak – fejtette ki akkor lapunknak a rendező.

A nemzetközi szintű belgrádi fesztivál március 23-a és 29-e között zajlott. Több mint 7500 látogatója és vendége volt a világ minden tájáról. Díjakat hazai, régióbeli és nemzetközi kategóriákban ítéltek oda szakmai összetételű zsűrik.