2024. május 5., vasárnap

Szállj meg olcsón!

Kedvezményes és egyszerű szálláshelyek Szabadkán is

Aki olcsó szálláshelyet keres és megelégszik a minimális komforttal, azoknak a hostel a legideálisabb választás. A főleg a belvárosokban működő hostelek jellemzője, hogy a mindössze néhány éjszakára megszállni vágyó turistákat többágyas, akár 8–10 ágyas szobákban szállásolják el másokkal együtt, mely egyben közös fürdőszoba-használatot is jelent. Akinek nincsenek nagy igényei, a szobán és fürdőszobán való osztozkodás sem zavarja, és kis büdzséből kell gazdálkodnia, annak mindenképpen megéri hostelt választani.

Az ifjúsági szállások vagyis a hostelek talán főleg a fiatalok és a hátizsákos turisták körében örvendenek népszerűségnek, számukra ugyanis elsősorban az számít, hogy amikor a hosszú út folyamán néhány napra megállnak egy-egy helyen, akkor ágyban és ne egy parkban vagy a vasútállomás egyik padján hajthassák álomra a fejüket és persze tudjanak tisztálkodni, esetleg kimosni a ruháikat. Az ifjúsági szállásokat általában két-három napra veszik igénybe a kispénzű vendégek, azaz egyetemisták vagy a már említett hátizsákos turisták, akik az aktívabb pihenés hívei, egyfajta kulturális körúton vannak vagyis a néhány napos ott-tartózkodásuk alatt szívesen megismerkednek az adott város látványosságaival, érdekességeivel, kulturális és építészeti örökségével. A hostelek a kedvezményes ár miatt népszerűek, de persze remek alkalmat adnak arra is, hogy a szálláshely közösségi terében összeverődve új embereket ismerjük meg, ezért előszeretettel választják a hosteleket azok is, akik szeretnek barátkozni.

Az olcsó szálláshely iránti igény a Szabadkára és Palicsra látogató turisták körében is él, s itt is elsősorban az utazni szerető, de kisebb igényű és vékonyabb pénztárcájú fiatalok érdeklődnek az ilyen jellegű szálláshely iránt, melyet a szabadkai vendéglátó-iparban dolgozók igyekeznek kielégíteni. Mint a Szabadkai Idegenforgalmi Szervezetben elmondták, az árak is változóak attól függően, hogy milyen típusú szálláshelyről, vagyis hogy magánszálláshelyről, hostelről, motelről, diákszállóról vagy egyébről van szó, illetve milyen a befogadóképessége, felszereltsége és hol található. Jelenleg a hozzánk érkező turista egy éjszakára 500 és 2000 dinár közötti áron tud magának találni kedvezményes szállást.

– Szabadka és Palics a kedvezményesebb vendéglátó-ipari egységek kategóriájában jelenleg elegendő kapacitással rendelkezik, vagyis gond nélkül ki tudjuk szolgálni ezeket az igényeket, és az ezeket igénybe vevő vendégeknek eddig nem is volt számottevő panaszuk a hostelekre és más olcsó szálláshelyekre. Ennek ellenére mindenképpen úgy véljük, hogy a jelenleg nyújtott szolgáltatásokon tovább lehetne javítani, elsősorban az ilyen szálláshelyek tulajdonosainak és dolgozóinak képzésével, továbbá a tartományi és köztársasági támogatások sokat segíthetnek abban, hogy ezt a szolgáltatást magasabb szintre lehessen emelni, ezért Szabadka idegenforgalmi szervezete rendszeresen tájékoztatja a vendéglátóiparban érdekelteket, ha valamilyen új pályázat nyílik meg, melyen ők is részt vehetnek – tudtuk meg Ivana Anđelkovićtól, az idegenforgalmi szervezet igazgatónőjétől.

A hostelekben való helyfoglalás legtöbbször az interneten történik már az utazást megelőzően, és jó esetben magukról a hostelek színvonaláról és a minket fogadó körülményekről is itt tájékozódhatunk. Vannak kimondottan olyan jellegű portálok, melyen nemcsak a hostelkínálattal tudunk megismerkedni, hanem arról is olvashatunk, hogy más utazók hogyan értékeltek egy-egy szálláshelyet, mi az, ami miatt ajánlják vagy éppen elmarasztalják. Mások véleményét, értékelését mindenképpen érdemes elolvasni és megnézni az ott készült képeket, mielőtt megkezdenénk intézni a helyfoglalást, azonban a hostel-élmény a körülményektől, tisztaságtól, szobatársaktól, felszereltségtől függetlenül mindenképpen nagy kaland.

A szabadkai és palicsi kínálatról a www.visitpalic.rs és www.visitsubotica.rs weboldalakon kaphatunk bővebb információt, valamint az idegenforgalmi információs pontok munkatársai is készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.