2024. május 4., szombat

Romániában próbálkoznak a nagykikindaiak

Romániában keresnek munkát a bánáti polgárok – írja a fővárosi sajtó. Állítását az is alátámasztja, hogy jelenleg a nagykikindai község 6066 munkanélküli polgárát csak 180 szabad munkahely várja az önkormányzat területén belül.

Emiatt történt meg az, hogy több nagykikindai is a román határon túl próbált munkát keresni, hiszen az ottani nagyobb cégek (Zoppas Industries Romania és Delphi Romania) csaknem 700 szabad munkahelyet kínálnak, és már előzőleg jelezték abbéli szándékukat, hogy Bánátból toborozzák a hiányzó munkaerőt.

Könnyít a bánáti lakosok helyzetén a közelben nemrég megnyílt határátkelő is, hiszen ennek köszönhetően könnyebben juthatnak át a szomszédba.

– Eddig összesen 250-en jelentkeztek a román cégek munkahelyeire, legtöbbjük hároméves szakközépiskolát végzett, jobbára fémmunkások – nyilatkozta Vesna Danić, a foglalkoztatási hivatal munkatársa.

A román cégeknek egyelőre több problémával is szembe kell nézniük. Az egyik ezek közül az, hogy Szerbia és Románia még nem írta alá azt az államok közötti egyezményt, amely lehetővé tenné az itteni munkások könnyített alkalmazását.

– Egyelőre két variáció létezik. Az egyik, hogy a gyár Nagykikindán nyit üzemet, a másik pedig, hogy szavatolja a munkások szállítását. Olyan megoldás is létezik, hogy a cég Szerbiában nyit leányvállalatot, majd alkalmazottjait átvezérli Romániába – nyilatkozta a tervekkel kapcsolatban Saša Tanackov, a helyi gazdaságfejlesztési titkár.

A dolgozók szállítása egyelőre problémát okoz, hiszen a határátkelő jelenleg nem szavatolja a rendszeres átkelést.