2024. április 27., szombat

Goran Bregović nem koncertezhet Kijevben

Ennek oka, hogy előzőleg a Krímben fellépett

Lefújták Goran Bregovic május közepére tervezett kijevi koncertjét, mert Bregović az ukrán törvényeket megsértve az Oroszország által elcsatolt Krím területére lépett és Szevasztopolban koncertet adott - jelentette be a kijevi koncert szervezője szerdán.

A Macskajaj című népszerű Emir Kusturica-film zeneszerzője a moldovai Chisinauban adott koncertje után Moszkvába repült, ahonnan a krími Szimferopolba utazott. A közeli Szevasztopolban adott koncertje után pedig Szimferopolból, ugyancsak Moszkván keresztül repült jelenlegi lakhelyére, Párizsba.

Tettével megsértette a hatályos ukrán törvényeket - közölte Makszim Sulzsenko, a Stereo Plaza nevű koncertterem vezető menedzsere. Szavai szerint legalábbis erre a következtetésre jutottak, miután egy "független ügyvédi irodával" konzultáltak.

Az eset miatt Bregović május 16-i kijevi koncertjét nem tartják meg.

Sulzsenko megjegyezte, hogy a csarnokot azóta több hírcsatorna is felkereste telefonon, hogy a vezetőség "hazafias állásfoglalásáról" kérjenek felvilágosítást.

Szevasztopoli koncertje után Bregović rajongással nyilatkozott Oroszországról az őt kérdező újságíróknak. Arra a kérdésre, nem-e fél attól, hogy az eset miatt büntetőintézkedéseket hoznak ellene, azt válaszolta, hogy neki mindegy.